Mobiel bellen en digitale televisie voor zuid-oost Suriname
24 Sep 2016, 02:53
foto


Kawemhakan, aan de bovenloop van de Lawarivier, is sinds vorige maand toegevoegd aan het Telesur-netwerk. Er is daar een getuide 100meter-mast in bedrijf gesteld. Hiermee is nu mobiel bellen van en naar Kawemhakan en ook de ontvangst van digitale televisiesignalen (ATV en STVS), mogelijk. De uitgevoerde werkzaamheden maken deel uit van het project ’Ontsluiting Binnenland’.

Eind oktober moeten ook de tussenstations te Sela, aan de Tapanahony en te Apetina, in bedrijf zijn. De voorbereidingen om nog dit jaar Palumeu en Tepu met telecommunicatie te ontsluiten zijn in volle gang, zegt de voorlichting van Telesur.

Het signaal van en naar Kawemhakan, ook bekend als Anapaike, loopt van Moengo, Ovia Olo, Nassau (Surgold), Nassau MidPoint, Gaakeba, Stoelmanseiland, Gonini Mofo, Lense Dede en Benzdorp. Met Kawemhakan dekt het Telesur-netwerk ook Maripa Sula, Kamala Sula en Gran Sula in die omgeving. Kawemhakan staat in een rechte lijn op 300 kilometer afstand van Paramaribo en telt ongeveer 1000 inwoners; de omliggende dorpen meegenomen is het inwonertal 2000.

Met de Telesur-mast op Kawemhakan is mobiel telefoonverkeer ook mogelijk met Koemacapan, Nojekampu en Bergiston. Aan de Franse kant zijn plaatsen als Twanke, Taluwin, Baboenholo, Elahe, en Kajode ook bereikbaar, meldt Telesur.

Thursday 23 May
Wednesday 22 May
Tuesday 21 May