Vreemdelingen kunnen online verblijf aanvragen
23 Sep 2016, 17:13
foto


Vanaf 15 oktober 2016 kunnen vreemdelingen via een nieuwe website van de afdeling Vreemdelingenzaken van het ministerie van Justitie en Politie online een aanvraag tot verblijf indienen. Hiermee wil het ministerie de dienstverlening zodanig vergemakkelijken voor vreemdelingen, zodat zij vanuit elke plek in Suriname een aanvraag kunnen indienen.

In de voorbereidingsfase zijn onder andere de ministeries van Arbeid, Handel en Industrie, de Immigratiedienst en het Korps Politie Suriname geïnformeerd over VZ-Online. Dit overleg was nodig om het proces van overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Via VZ-Online kan de aanvraag ingediend worden tot verblijf, verlenging van het verblijf, vestiging en naturalisatie door personen die legaal in Suriname willen verblijven. Vanaf 01 maart 2016 moeten vreemdelingen over een Machtiging tot Kortverblijf (MKV). De categorie Surinaamse Origine, PSA gerechtigde en Caricom staatburgers met uitzondering van de Haïtianen zijn vrijgesteld van deze verplichting en kunnen na binnenkomst zonder een MKV een aanvraag tot verblijf indienen.

Voor het digitaal indienen van aanvragen heeft de aanvrager slechts een computer, scanner en internetverbinding nodig om op elke gewenste tijdstip en plek in Suriname een aanvraag te kunnen indienen. Op het moment van het digitaal indienen moet de aanvrager Suriname reeds zijn binnengekomen. De aanvrager zal de instructies op de website goed moeten doornemen. Nadat de stukken ingediend zijn en de bevestiging is ontvangen, zal er binnen 14 werkdagen worden beoordeeld of de aanvraag compleet is en voldoet aan de Vreemdelingenwet. Het ligt in de bedoeling om met dit nieuw systeem afhankelijk van de type aanvraag de doorlooptijden voor het afhandelen van complete aanvragen terug te brengen naar minimaal 60 werkdagen, deelt de afdeling Voorlichting van het ministerie mee.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April