Oppositie en coalitie tegenover elkaar bij Wet Staatsschuld
01 Apr 2016, 00:37
foto


De wijziging 'Wet op Staatsschuld' heeft heftige discussies uitgelokt tussen coalitie en oppositie. Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs zei dat de Staatsschuld gedragen moet kunnen worden door de economie en de groei van de economie nimmer in de weg mag staan. Hij haalde aan dat het allang bekend was dat de wet gewijzigd moest worden. De oppositie is argwanend. "Vanwaar die haast?" Gevraagd werd om transparantie. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zal maandag ingaan op de vele vragen die gesteld zijn in de eerste ronde.


In de samenleving zou er volgens Abdoel een misverstand bestaan alsof de regering het obligoplafond wil wijzigen om meer te kunnen lenen. Het obligoplafond voor de totale Staatsschuld is nooit gewijzigd. Slechts de verhouding tussen de bruto binnenlands en bruto buitenlands staatsschuld is gewijzigd in 2011, stelde Abdoel. Bij de huidige ontwerpwet wordt het obligoplafond ook niet gewijzigd. De wijzigingen die nu worden gepleegd kunnen volgens hem geplaatst worden in het kader van het synchroniseren van de omschrijvingen van bruto en netto Staatsschuld met dat wat internationaal gangbaar is. Hierdoor worden leningen die niet getrokken zijn en de niet afgeroepen garanties, niet meer verwerkt in de Staatsschuld waardoor de leenruimte toeneemt.

Misleiding
"In de overwegingen wordt er gesproken over een 'zeer precaire toestand van de staatsfinanciën'. Ik ben de mening toegedaan dat de overweging een zeer subjectief beeld geeft en gewijzigd dient te worden. Wij zijn ons ervan bewust dat de staatsfinanciën zich in een precaire situatie bevinden, maar dat moet de reden niet zijn om de wet te wijzigen, anders wordt het gevoel gewekt dat men de wet uitsluitend wijzigt om meer te kunnen lenen. Mijn inziens zijn er andere argumenten/overwegingen om de wet te wijzigen in de memorie van toelichting opgenomen. Gaarne vraag ik aan de minister om daarnaar te kijken," stelde Abdoel.

Volgens Mahinder Jogi (VHP) wordt er geen eerlijke informatie verschaft. Volgens hem is Abdoel misleidend bezig. De regering wil weer geld lenen om te verspillen, terwijl volgens hem de verdiencapaciteit moet worden vergroot. Diana Pokie (ABOP) zei dat in de memorie van toelichting staat dat de precaire economische situatie maakt dat er een herdefiniëring komt van de Staatsschuld. Zij vroeg zich af of de internationale maatstaven alleen worden gehanteerd als het land in problemen komt. "Als wij vandaag hier zijn om de regering meer leenruimte te geven, dan moeten wij erop wijzen dat gemaakte leningen terugbetaald moeten worden en dat wanneer die leningen aangegaan worden, wij ook instaat moeten zijn om die leningen terug te kunnen betalen. Ze mogen ons niet in een positie brengen waarbij wij een strop om onze hals hangen, en daar mogen wij niet aan meewerken," stelde Gregory Rusland (NPS).

Vrijbrief
Asiskumar Gajadien (VHP) merkte op dat het niet gaat om een simpele wijziging van een definitie. Hij haalde aan dat er alles aan gedaan moet worden om het volk te behoeden voor het verspillende beleid van de regering. Hij benadrukte dat als er bij noodsituaties geld nodig is voor bepaalde dringende zaken, de regering altijd voor toestemming naar De Nationale Assemblee kan komen. Nu wordt aan de regering een vrijbrief gegeven om meer ruimte te creëren om te lenen, terwijl het duidelijk is dat het geld niet terugbetaald kan worden. Er is door de regering tot nu toe geen plan gepresenteerd om uit de economische malaise te komen, betoogde Gajadien.

NDP-fractieleider André Misiekaba merkte op dat nu reeds blijkt dat de VHP tegen de wet is, terwijl de regering nog niet aan het woord is gekomen. Ook de NPS heeft volgens de NDP-topper aangegeven dat de coalitie in feite de verantwoordelijkheid op zich moet nemen. "Wij beseffen dat wij als oppositie weinig ruimte hebben om deze zaken te voorkomen, maar ik wil elk DNA-lid oproepen om voorzieningen te treffen, waardoor onze samenleving niet verder in gevaar gebracht wordt door besluiten die wij als DNA in totaliteit nemen. Dwing de regering om op verantwoorde wijze om te gaan met het beheer van ons land, in dit geval de financiën van de Staat," zei Rusland. Misiekaba zei dat NPS ook haar positie duidelijk heeft gemaakt, maar de coalitie zal haar verantwoordelijkheid nemen. Hij stelde dat coalitie en oppositie samen belast zijn met wetgeving. Volgens Misiekaba komt de oppositie niet met concrete voorstellen om de wet zodanig te wijzigen, waarmee het belang van het land wordt gediend.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April