Brazilië: President Dilma Rousseff geïsoleerd
30 Mar 2016, 02:28
foto
De grootste partij heeft de regeringscoalitie van president Dilma Rousseff's verlaten. (Foto's: Reuters)


De grootste politieke partij in Brazilië heeft dinsdag haar steun voor de regeringscoalitie van president Dilma Rousseff, laten vallen. De partij trekt haar leden uit de regering terug, wat de kans verhoogt dat Rousseff in de komende maanden wordt afgezet.

De Braziliaanse Democratische Beweging Partij (PMDB) had slechts een paar minuten nodig om bij acclamatie het besluit erdoor heen te krijgen. De beslissing is genomen tijdens een bomvolle partijvergadering. De zes ministers van de partij en alle andere partijleden in overheidsfuncties moeten onmiddellijk hun functies ter beschikking stellen.

Onder het presidentieel systeem van Brazilië, zal Rousseff in functie blijven, maar het besluit verlamt haar strijd tegen de afzettingsprocedure in het Congres. De kans is groot dat vicepresident Michel Temer, de voorzitter van de PMDB dan de hoogste functie in het land krijgt. Rousseff heeft elke beschuldiging van wangedrag ontkend en noemt de inspanningen om haar af te zetten een coup om haar regerende Arbeiderspartij (PT) te verdrijven.

De oppositie doet er alles aan om haar afzettingsprocedure door te drukken. Ze beschuldigt Rousseff ervan dat zij geknoeid heeft met de begrotingswetten in aanloop naar haar herverkiezing. De inspanningen van de oppositie hebben eerder deze maand al ruim 1 miljoen Brazilianen op de straten gekregen. Er is geprotesteerd tegen de ergste recessie in decennia en tegen het wijdverspreid corruptieschandaal bij de staatsoliemaatschappij Petrobras.

“We gaan proberen om het tij te keren. De economische en sociale crisis is zeer ernstig," zei senator Romero Juca, de eerste vicepresident van de PMDB, na een rumoerige bijeenkomst van de partijleden die scandeerden “Temer president” en “Out PT”.

Het verlies van Rousseff belangrijkste coalitiepartner kan er direct in resulteren dat de kleinere partijen de regering ook verlaten. De eerste vrouwelijke president van Brazilië raakt steeds meer geïsoleerd, terwijl de stemming voor een afzettingsprocedure in de Tweede Kamer nadert. De stemming zal naar verwachting medio volgende maand plaatsvinden. Het zal de eerste afzettingsprocedure van Brazilië zijn sinds voormalige president Fernando Collor de Mello zich in 1992 in de Senaat moest verantwoorden voor corruptie.

Rousseff’s worstelingen zijn slechts een deel van een brede crisis in Brazilië. Het land werd tot kort bejubeld als één van 's werelds meest veelbelovende ontwikkelingslanden naast China, India en Rusland. De Braziliaanse economie is vorig jaar 3,8% gekrompen en koerst naar de ergste recessie van twee jaar in meer dan een eeuw, zeggen economen. De regering worstelt eveneens met een zika-epidemie, terwijl zij zich voorbereidt op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in augustus.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April