Begroting 2016 aangenomen zonder steun oppositie
12 Feb 2016, 00:00
foto
De oppositie heeft uit protest niet deelgenomen aan de stemming. De begroting is goedgekeurd met algemene 31 stemmen. (Foto: Raoul Lith)


De begroting 2016 is donderdagavond iets voor half twaalf door De Nationale Assemblee met 31 stemmen aangenomen. De oppositie verliet de vergadering nadat besloten werd dat de tien moties die ingediend waren, op een later tijdstip zullen worden behandeld. President Desi Bouterse zei dat voorstellen van De Nationale Assemblee meegenomen zijn in deze begroting. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gaf aan dat de rode draad voor dit jaar is: bezuiniging. De oppositionele partijen hebben samen acht moties ingediend om hun inzichten over het beleid uit te drukken. Volgens hen is onvoldoende duidelijk geworden wat de crisismaatregelen van de regering zijn. PALU was eveneens niet in de zaal bij de stemming.

Het streven was om de begroting in december vorig jaar af te ronden. In de laatste week van januari werd de behandeling hervat en donderdagavond aangenomen. De NDP-fractie heeft twee moties ingediend. Ook deze zullen op een later tijdstip worden behandeld. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons feliciteerde de regering, het parlement en de deskundigen met de begroting. Zij haalde aan dat de regering transparanter wordt. Ze zei dat dit een goede stap is. De NDP-fractieleider André Misiekaba zei dat het land weer een begroting heeft om verder te kunnen gaan. Hij haalde aan dat artikel 39 van het Ordereglement de ruimte geeft om de moties later te behandelen. Hij merkte op dat voor het eerst negen moties zijn ingediend. Gezien de tijd, zou dat met oplezen en motiveren van de moties nog drie uren duren.

Oppositie teleurgesteld
Na de stemming kwamen de oppositieleden terug in de zaal.
Ronnie Brunswijk, fractieleider van de ABOP, feliciteerde de regering met de aanname van de begroting. Hij zei dat het een dieptepunt is wat er is gebeurd is. Voor het eerst heeft hij meegemaakt dat moties die ingediend zijn om te motiveren hoe er gestemd wordt, geweigerd zijn. "Ik ben zeer teleurgesteld in u. U hebt getoond niet boven partijen te kunnen staan," stelde Brunswijk. Hij zei niet teleurgesteld te zijn in de regering, maar in Simons.

Chan Santokhi, fractieleider van VHP, zei dat de moties de grondslag vormen voor het standpunt dat ingenomen wordt. De moties horen bij de begrotingsbehandeling. "Wij betreuren het dat wij die ruimte niet hebben gekregen," stelde Santokhi. De moties zijn bedoeld om de regering te wijzen op bepaalde beleidszaken.

Voorstellen meegenomen
De president gaf na de tweede ronde vier voorbeelden, waaruit blijkt dat de regering geluisterd heeft naar voorstellen uit De Nationale Assemblee.
1. Aangedrongen is op openbaar maken van de salarissen van de staatsbedrijven. De historische beslissing is genomen om transparant te zijn en de gegevens beschikbaar te stellen.
2. De ongelijke behandeling van het binnenland in vergelijking met het kustgebied is aangepakt. Brandstof aan de pomp is nu voor dezelfde prijs te koop in Atjoni als in Paramaribo. In De Nationale Assemblee is gewezen op de discrepantie tussen stad en binnenland.
3. Er is een pleidooi gehouden voor terughoudendheid in uitvoeringsmaatregelen voor de burgers. De regering heeft op grond hiervan en ook na gesprekken met de vakbeweging, besloten de verdere verhoging van de tarieven voor elektra en water aan te houden.
4. De regering heeft kennis genomen van de debatten over de basiszorgverzekering. Deze is niet geheel in overeenstemming met het beoogde doel. Daarom komt er een grondige evaluatie, waarna de oneffenheden weggenomen zullen worden.

De president merkte op dat er een politiek gevoerd wordt om iedereen te betrekken bij de ontwikkeling van het land. Hij haalde aan dat het land niet alleen van de coalitie is, maar van iedereen. Ook de mensen die de verkiezingen niet hebben gewonnen. Bouterse zei opnieuw een handreiking te doen. Hij benadrukte dat eenieder nodig is om samen de job te klaren.

Simons zei dat zij de laatste tijden meemaakt dat zaken worden verdraaid. Zij merkte op dat het parlement het besluit heeft genomen om de moties op een later tijdstip te behandelen. De president bedankte De Nationale Assemblee voor de wijze waarop de begroting is behandeld en aangenomen. Hij haalde aan dat er genoeg kritische kanttekeningen zijn geweest. Een deel ervan is meegenomen in de begroting. Bouterse is blij dat de begroting is aangenomen.
Advertenties