LVV-minister: Rijstsector niet in crisis
04 Feb 2016, 09:37
foto


De rijstsector is niet in een crisis, zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij aan Starnieuws. “Als er sprake was van een crisis, dan was niet 27.500 hectare ingezaaid.”

De Stichting Wederopbouw Rijstbouw Lareco wil dat de regering op “zeer korte termijn een crisisteam rijstsector” in het leven roept. Zij hadden dit verzoek al vorig jaar augustus gedaan aan minister Algoe. De stichting zegt dat de totale productiekosten bij de voorjaarsoogst een jaar geleden, rond de SRD 3.600 waren. “Met de devaluatie van november en de daarna op hol geslagen wisselkoers, stevenen wij af op meer dan SRD 5.000 per hectare aan productiekosten.”

Vorig seizoen is er landelijk 31.000 hectare ingezaaid. Dat er dit seizoen landelijk minder is ingezaaid, ligt volgens de bewindsman puur aan het El Nino weerfenomeen. Door dit weerfenomeen is de zoutwatergrens aan de rechteroever van de Nickerierivier verder landinwaarts getrokken. Het gevolg daarvan is dat 5.000 hectare aan de rechteroever van de Nickerierivier niet in productie kon worden gebracht, legt Algoe uit.

De stichting wijst erop dat de landbouwers al vier seizoenen verlies lijden door te lage prijzen voor hun padie. Ook daar is een verklaring voor, zegt de LVV-voorman. “De rijstsector lijkt makkelijk, maar niets is minder waar,” stelt hij. “Het probleem binnen deze sector is niet op korte termijn op te lossen.” De wereldmarktprijs is laag en tegelijkertijd moet de lokale consumptie worden gegarandeerd. En dat is volgens minister Algoe niet in een wip en zucht gedaan.
Hij heeft wel oor voor de sector. Acuut wil hij een team samenstellen dat bestaat uit verwerkers, producenten en LVV-functionarissen. Dit team moet de huidige situatie evalueren en voorstellen doen. Voor de lange termijn moet het team een plan voor 5 tot 10 jaar voor de sector uitzetten.

Volgens de stichting is door het uitblijven van consistent regeringsbeleid, de sector “nog steeds als een dobberend schip op zee achtergebleven.” Andere groepen in de samenleving worden wel op allerlei manieren en onduidelijke gronden tegemoet gekomen, uit de stichting haar misnoegen. Zij wijst erop dat de meeste inputs aan productiemiddelen en diensten binnen de rijstsector voor anderhalf maal de prijs worden geleverd, door de huidige wisselkoersontwikkelingen die direct invloed hebben op de padie-productie.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April