Paal: Presenteer het aanpassingsprogramma van regering
27 Jan 2016, 07:47
foto
Assembleelid Anton Paal (PALU)


Assembleelid Anton Paal (PALU) wil dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën het aanpassingsprogramma van de regering dat in uitvoering is, presenteert aan de volksvertegenwoordiging. Hij citeerde dinsdag bij de begrotingsbehandeling uit een persbericht van de minister die meedeelde dat vanaf augustus 2015 een aanpassingsprogramma met toenemend succes wordt uitgevoerd.

Volgens Financiën zouden deze hervormingen gericht zijn op hogere economische groei en werkgelegenheid, effectiviteit en financierbaarheid van het sociale beschermingsstelsel die mogelijk in aanmerking komen voor technische bijstand op kosteloze basis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Paal merkte op dat in geen van de Assembleevergaderingen door de regering of de minister van Financiën een programma gepresenteerd is dat voldoet aan de kwalificatie 'aanpassingsprogramma'. Hij plaatste kanttekeningen bij de kwalificatie 'het EIGEN aanpassingsprogramma van de regering'. In het persbericht is ook aangegeven dat het IMF zich over de voornemens van de regering nog moet uitspreken. Dan pas kunnen besluiten worden genomen over de effectiviteit van deze voornemens en de mate waarin en de voorwaarden waaronder het IMF ondersteuning zal verlenen. "In hoeverre kan je dan nog spreken van een eigen aanpassingsprogramma," vroeg Paal zich af.

In de eerste ronde van de begrotingsbehandeling had Paal aangegeven geen voorstander te zijn van een structurele aanpassingsprogramma volgens het IMF. Hij pleitte voor een allesomvattende structurele hervormingsprogramma. Paal: “De discussies over de huidige crisis worden gedomineerd zo niet beheerst door financiële en monetaire issues. Men gaat er naar mijn gevoel ten onrechte vanuit, dat wanneer er op meer of minder korte termijn een oplossing zal zijn gevonden voor onze monetaire problemen dat daarmee de crisis zal zijn afgewenteld.”

Volgens het Assembleelid gaat het ook om:
- Verdere vergroting van het nationale bewustzijn, waardoor tijdelijke tegenslagen niet automatisch leiden tot kapitaal vlucht;
- Vertrouwen wekkend bestuur;
- Ontwikkeling van de reële sector van de economie met het accent op exportbevordering en deviezen generen waardoor de wisselkoers makkelijk kan worden verdedigd;
- Ontwikkeling van de factor arbeid en het scheppen van hoogwaardige werkgelegenheid;
- Een aanvaardbaar en vooral betaalbaar sociaal zekerheidstelsel;
- Orde en veiligheid;
- De beleving van kunst, cultuur, sport en spel.

Paal concludeerde dat de gepresenteerde begrotingen 'niet reëel zijn en niet realistisch' zijn. Niet alleen, omdat in de presenteerde begrotingen de nieuwe officiële wisselkoers niet is verwerkt. Maar ook omdat de nieuwe officiële wisselkoers inmiddels is achterhaald. Bij bestudering van de begrotingen zijn er geen indicaties dat de regering voornemens is de door hem genoemde hervormingen structureel ter hand te nemen. Het Assembleelid stelde met de beste instelling van huis te zijn gegaan om samen met het parlement en de regering te geraken tot een oplossing voor de problemen waarvoor Suriname staat.

“De antwoorden van de regering in het eerste ronde geven mij echter geen reden om te juichen. Ik hoop van ganser harte, dat ik in de presentatie van de regering in de tweede ronde aanleiding zal kunnen vinden om het te voeren beleid te ondersteunen”, zei Paal.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April