Zika-virus zet aan tot oproep uitstel zwangerschap
Colombia, Ecuador, El Salvador en Jamaica hebben aangeraden om zwangerschap uit te stellen totdat er meer bekend is over het Zika-virus dat muskieten overbrengen. Brazilie kampt met de grootste uitbraak van het virus wat vermoedelijk heeft geleid tot een hoog aantal geboren baby’s met microcefalie. Sinds oktober zijn bijna 4.000 baby’s geboren met abnormaal kleine hoofden.
Amerikaanse gezondheidsautoriteiten hebben zwangere vrouwen gewaarschuwd af te reizen naar meer dan 20 landen in Amerika en daarbuiten, waar Zika-gevallen zijn geregistreerd. Het verband tussen microcefalie en Zika is nog niet bevestigd - maar een klein aantal baby's dat is gestorven, had het virus in zijn hersenen en er is geen andere verklaring voor de stijging van de microcefalie gesuggereerd.
Het virus is niet besmettelijk en heeft normale griepachtige symptomen. In Colombia heeft de minister van Volksgezondheid, Alejandro Gaviria, vrouwen aangespoord om zwangerschappen met acht maanden uit te stellen. "We doen dit omdat ik denk dat het een goede manier is om met het risico om te gaan, om mensen te vertellen dat er sprake zou kunnen zijn van ernstige gevolgen," citeert Reuters hem.
Soortgelijke waarschuwingen zijn ook gegeven in Ecuador, El Salvador en Jamaica. Vrouwenrechten activisten hebben echter kritiek op de aanbevelingen en zeggen dat de vrouwen in de regio vaak weinig keus hebben over hun zwangerschap. "Het is ongelooflijk naïef voor een overheid om vrouwen te vragen hun zwangerschap uit te stellen net als in Colombia, waar meer dan 50% van de zwangerschappen ongepland zijn en in de hele regio, waar seksueel geweld heerst", zegt Monica Roa, een lid van de Women's Link Worldwide group.
Verspreiding
Baby's geboren met abnormaal kleine hoofden kunnen levenslang worden geconfronteerd met moeilijkheden. Het Zika-virus wordt verspreid door de Aedes aegypti muskiet, die ook drager is van Dengue en gele koorts. Het is voor het eerst ontdekt in Afrika in de jaren 40, maar verspreidt zich nu in Latijns-Amerika.
Wetenschappers zeggen dat er steeds meer aanwijzingen komen van een verband met microcefalie. Het Zika virus kan leiden tot koorts en huiduitslag, maar de meeste mensen vertonen geen symptomen. Tot nog toe is er geen remedie ervoor. Brazilië heeft gezegd dat het drie jaar zal duren voordat er een vaccin tegen het virus is ontwikkeld. De enige manier om Zika te bestrijden is om stilstaand water, waar de muggen broeden op te ruimen en jezelf te beschermen tegen muggenbeten.
Negenenveertig baby's met een vermoedelijke microcefalie zijn gestorven, zegt het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid. In vijf van deze gevallen is een infectie met het Zika-virus gevonden. Brazilië zit met de grootste bekende uitbraak van Zika, waarbij de meeste gevallen in het noordoosten zijn geregistreerd. Anderen zijn ontdekt in het zuidoosten, een gebied dat ook Rio de Janeiro en Sao Paulo omvat.
Er is een sterke stijging van het aantal gevallen van Zika in verschillende andere Latijns-Amerikaanse landen. In Colombia zijn meer dan 13.500 gevallen gemeld. Sinds vorige vrijdag hebben de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten acht landen bijgevoegd voor wie een reiswaarschuwing geldt. In het rijtje waar Suriname in voorkomt, zitten: Bolivia, Ecuador, Guyana, Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay en Venezuela. In het Caribisch gebied gaat het om Barbados, St Maarten, Haïti, Martinique, Puerto Rico en Guadeloupe. Voorts Samoa in Oceanië en in Afrika Cape Verde.
Vandaag
-
18:20
Scholieren laten zich horen tijdens Mi Tori Filmfestival
-
17:44
Juiste kaart Suriname
-
17:00
Schietpartij in Koffiekamp: Gouddelver gewond, dader voortvluchtig
-
15:25
Gerenoveerde RGD-polikliniek Tijgerkreek officieel opgeleverd
-
14:07
Respect voor alle moeders
-
13:13
President brengt ode aan moeders
-
12:53
Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
-
10:51
India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
-
09:29
Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
-
08:50
SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
-
06:52
Wat moet er veranderen?
-
04:54
Regen en onweer op Moederdag
-
02:56
Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
-
00:58
Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
-
00:00
Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken
Gisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Eergisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning