Waarnemend pg weerspreekt beschuldiging president
22 Jan 2016, 16:25
foto
Waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday


Waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday gaat in een verklaring tegenover Starnieuws in op uitspraken gedaan door president Desi Bouterse over inmenging van buitenlandse krachten binnen de rechterlijke macht. De president zei op een persconferentie vandaag dat het requisitoir (strafeis) in het 8 december strafproces door buitenlanders wordt geschreven. Het staatshoofd uitte ernstige beschuldigingen naar de rechterlijke macht, waar het Openbaar Ministerie (OM) deel van uitmaakt.

"Het OM heeft met stijgende verbazing kennis genomen van de mededeling van de president van onze republiek op de heden gehouden persconferentie en wel met betrekking tot het schrijven van het requisitoir in de 8 december strafzaak door personen buiten het OM.

Het OM is bij wet uitgerust met de bevoegdheid om in strafzaken bij het gerecht het requisitoir te kunnen houden en doet volledig in eigen beheer en met eigen kader het voorwerk voor de tot stand brengen van het requisitoir. Betrokkenheid van derden in dat proces is geheel uitgesloten, aangezien het een autonome bevoegdheid is van het OM waaraan het nimmer enige concessie deed of zal doen.
Het O.M. kan zich derhalve niet terugvinden in het beeld dat geschetst is omtrent het schrijven van bedoeld requisitoir.

Het O.M. zal nimmer meewerken aan ondermijning van zijn constitutionele positie en verwacht dat op enig moment alle beschikbare informatie bevattende feiten of omstandigheden beschikbaar zal komen, opdat een strafrechtelijk onderzoek kan worden ingesteld", stelt de waarnemend procureur-generaal.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April