Banken verminderen rentekorting door verkrapping SRD
03 Jul 2015, 07:47
foto


De handelsbanken blijven gebukt gaan onder de verkrapping van de SRD. De rentekorting die gegeven werd aan bedrijven, wordt steeds verder teruggebracht. De banken hebben enige tijd geleden een onderhoud gevraagd met de Centrale Bank van Suriname om wat ruimte te creëren, waardoor zij meer armslag hebben.

De basisrente is niet verhoogd ondanks het tekort aan SRD's. Er is een forse toename van beleggingen van banken in schatkistpapier van de Republiek Suriname. De overheid heeft afgeroomd om financieringstekorten te kunnen dekken. De banken zitten nu met een tekort aan SRD's, waardoor particulieren moeilijk aan leningen kunnen komen. Zij moeten ook meer rente betalen, omdat de korting verminderd is.

De korting die gegeven werd aan grote cliënten, is bij diverse banken met 1 procentpunt verminderd. De bankiers hopen op korte termijn om de tafel te zitten met governor Gillmore Hoefdraad. In een onderhoud met president Desi Bouterse tijdens de formatieronde, heeft de Bankiersvereniging ook gewezen op de schulden die de overheid heeft bij diverse ondernemers. Hun rente loopt ook verder op. Er zijn enkele voorstellen gedaan om de economie op spoor te brengen. De president stelde een vervolggesprek in het vooruitzicht.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April