Reactie Luchtvaartdienst over terugroepen piloot Hi-Jet
05 May 2015, 16:03
foto


Naar aanleiding van het bericht op Starnieuws d.d 4 mei j.l, inzake het niet mogen uitvoeren van een vlucht door HI-jet, reageert de Luchtvaartdienst als volgt.
Aan de luchtvaartdienst is op 3 mei j.l. om 20.00 uur door Pegasus Helicopter services telefonisch toestemming gevraagd voor het uitvoeren van helikopter vluchten vanuit Zorg en Hoop richting Nickerie. Volgens informatie van Pegasus zou het vliegplan worden ingediend zodra er toestemming verleend was door de dienstdoende arts, onder wiens behandeling de slachtoffers waren.

Vooruitlopend op een besluit van de arts heeft Pegasus aangegeven op maandag 4 mei de vluchten te willen uitvoeren; Pegasus om 07.30 uur en Hi-Jet om 12.00 uur.
Voor het uitvoeren van vluchten moet er volgens de geldende regels uiterlijk één (1) uur voor vertrek een vliegplan worden ingediend. Aangezien het plan nog niet was ingediend op de dag van de vlucht uitvoering heeft de Luchtvaartdienst op maandag 4 mei om 13.00 uur wederom telefonisch contact gemaakt met Pegasus om te vernemen als de vluchten nog worden uitgevoerd. Er is aangegeven dat de machine van Hi- Jet niet beschikbaar was en dat er ook nog geen toestemming was van de dienstdoende arts.

Rond 17.14 uur heeft Hi-Jet de Zorg en Hoop Toren opgeroepen voor vertrek naar Nickerie zonder het vereiste vliegplan. Op aanvraag is het vliegplan ingediend met als vertrektijd 17.15 uur. In het plan was niet aangegeven dat het ging om een emergency. Vluchten vanuit Zorg en Hoop kunnen plaatsvinden tussen zonsopkomst en zonsondergang, tenzij het om een emergency gaat. Aangezien de vluchtuitvoering zou plaatsvinden in de nachtelijke uren en het niet een emergency betreft, is er geen toestemming verleend.

Vermeldenswaard is dat er op maandag 4 mei van 10.00 uur tot 12.00 uur 's morgens een gesprek is geweest tussen de leiding van de Luchtvaartdienst, CASAS, BNV (Bureau Nationale Veiligheid), en de vliegmaatschappijen waaronder Hi-Jet en Pegasus ten aanzien van vliegveiligheid en controle op de vluchtuitvoering. Hoewel er melding is gedaan van betreffende vluchtuitvoering, hadden geen van de vliegmaatschappijen nog een vliegplan ingediend.
De Luchtvaartdienst betreurt de wijze van berichtgeving omdat zij zich altijd op het standpunt stelt de vliegveiligheid van de burger te garanderen en zich derhalve distantieert van het politiseren van de dienstuitvoering.

Hoofd Luchtvaartdienst
Robby Venlo
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April