Alcoa draagt Suralco-eigendom mogelijk op 1 juli over
17 Mar 2015, 13:45
foto
Suriname zal binnenkort de Brokopondo-krachtcentrale overnemen van de Alcoa. (Foto: Edward Troon)


De kogel is door de kerk. Alcoa draagt per 1 juli 2015 haar eigendom over aan de Staat Suriname. Ook de Brokopondo-overeenkomst wordt beëindigd. Alcoa heeft vandaag aangekondigd dat zij haar aluinaarde raffinagecapaciteit bij Suralco zal verminderen met 443.000 m³ ton per jaar. Het bedrijf voert gesprekken met de regering om de Suralco-operaties over te dragen aan een Surinaamse entiteit.

De multinational is wereldwijd bezig zijn raffinagecapaciteit te herzien. Na diverse sluitingen in de regio en de jongste in Australië, is het de beurt aan Suriname. “De reductie en de voorgenomen transactie zijn in lijn met de recente aankondiging van Alcoa om diens upstream capaciteit te herzien door een mogelijke inperking of afstoting.” Alcoa streeft ernaar om een wereldwijd concurrerende commodity business te creëren.

In een gezamenlijke verklaring zeggen de regering en Alcoa dat de vermindering van de capaciteit naar verwachting op 30 april compleet zal zijn. "Het verminderen van de productie van de raffinaderij en de mijnactiviteiten van bekende bauxiet reserves zal een langere levensduur van de operatie mogelijk maken, terwijl wij met de regering van Suriname blijven samenwerken aan de transactie ", zegt Bob Wilt, president van Alcoa Global Primary Products. Suralco wordt geconfronteerd met een uitdagende internationale markt, beperkte bauxiet reserves en het ontbreken van een lange termijn energie-oplossing.

In oktober 2014 zijn de regering en Alcoa een intentieverklaring aangegaan waarin beide partijen aangeven dat zij een oplossing willen vinden voor de toekomst van deze Suralco-operaties. De besprekingen tussen de partijen hebben geleid tot het besluit van de regering tot behoud van de bauxietindustrie in Suriname. Beide partijen zijn van plan om de onderhandelingen over de beëindiging van de Brokopondo overeenkomst en de overname van Suralco door Suriname, met inbegrip van de mijnactiviteiten, de raffinaderij en de Afobaka waterkrachtcentrale, voort te zetten.

Na 1 juli 2015 zal Alcoa nog enige jaren haar ondersteuning geven aan de raffinaderij en de waterkrachtcentrale door operationele, technische en commerciële management assistentie. Ook voor het personeel zijn voorzieningen getroffen. Alcoa zal nauw samenwerken met de vakbonden en werknemers om de impact van de vermindering zo miniem mogelijk te maken. De multinational zal “redelijke afvloeiingsregelingen” aanbieden aan de 700 werknemers die werken in de Paranam raffinaderij en de verwante mijnoperaties.

De totale raffinagecapaciteit van Suralco is 2,2 miljoen m³ per jaar, waarvan 876.000 m³ per jaar inactief is. Suralco is onderdeel van de AWAC groep van bedrijven, die voor 60% eigendom is van Alcoa Inc. en voor 40% in handen is van Alumina Limited.
Advertenties