Drie skeletten in fase 1 voor 'Medisch Centrum Wanica'
04 Nov 2014, 00:00
foto
Een plattegrond van de skeletten van de drie gebouwen.


Uit het bestek van het 'Medisch Centrum Wanica' blijkt dat de aannemer die de gunning krijgt, naast infrastructuur ook de constructie moet opzetten voor het verpleeg- en beddenhuis. Het gaat om het skelet van drie gebouwen. De werkzaamheden moeten zeventien dagen nadat het contract getekend is, beginnen. De eerste oplevering moet in tien maanden plaatsvinden. Volgens VHP-voorzitter Chan Santokhi wordt nu snel iets in elkaar gezet om geld te maken. Partijgenoot, assembleelid Asiskumar Gajadien stelt tegenover Starnieuws dat de regering bezig is zand in de ogen van de samenleving te strooien.

Het werk dat verricht moet worden volgens het bestek, bestaat uit:
1. Verrichten van grondwerken.
2. Bouwen van een draagconstructie voor het verpleeg- en beddenhuis, conform bestek en tekeningen (3x).
3. Het verrichten van rioleringswerken.
4. Het verrichten van terreinwerken.
5. Het verrichten van conserveringswerken.
6. Het verrichten van bijbehorende en bijkomende werken.
7. E.e.a. nog te bepalen op de aanwijzing ter plaatse.
In het bestek is aangegeven dat het gaat om het opzetten van een skelet. Bij deze aanbesteding gaat het niet om het plafond, deuren, ramen, tegelwerk, vloer en wand. Ook sanitair, bestrating, schilder-, hang- en sluitwerk horen er niet bij.

Gajadien merkt op dat slechts een skelet van een verpleeg- en beddenhuis wordt opgezet. "De president en zijn ministers zijn wanhopig, aangezien zij beloofd hadden tijdens de verkiezingen van 2010 en daarna ook dat er een ziekenhuis in Wanica zou komen. Nu is het niet haalbaar, dus men begint met een skelet. Met alle haast waarmee met dit project gestart wordt, blijkt dat er vermoedelijk reeds afspraken gemaakt zijn met een aannemer, die ook voor de financiering zal zorgen. Het is alweer een nyang patu", meent Gajadien. "Binnen twee weken na de aankondiging, de aanbesteding voor zo een groot project houden, bevestigt dat er vooraf al afspraken zijn gemaakt", stelt Gajadien.

Santokhi zei zaterdag op een vergadering van de VHP in Lelydorp dat Volksrepubliek China een ziekenhuis schenkt aan Suriname. China bouwt het ziekenhuis, maar dat is volgens Santokhi het probleem. Er kan dan geen 'nyang' gemaakt worden, daarom wordt nu ineens een zogenaamde aanbesteding gehouden voor werkzaamheden voor het opzetten van het ziekenhuis. Er is volgens hem al anderhalf miljoen euro betaald aan een consultant voor dit project. "Mensen gaan weer geld maken, terwijl het volk te lijden heeft". De VHP-voorzitter merkte op dat er elke dag corruptie plaatsvindt. Na de verkiezingen van 25 mei zullen al deze zaken onderzocht worden en mensen gaan hun straf niet kunnen ontlopen, beloofde Santokhi.

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken heeft uitgelegd dat Suriname een groter ziekenhuis wil hebben. China zal een ziekenhuis bouwen met 80 bedden. Hiervoor is er een schenking van US$ 24 miljoen en er wordt US$ 26 miljoen geleend van China. De aanbesteding voor het ontwerp zal in februari volgend jaar plaatsvinden door China. Voor fase 1 houdt Openbare Werken een verkorte aanbesteding op 10 november.
Advertenties