DNA start consultatie voor aanpak Suralco-crisis
06 Jun 2014, 00:00
foto
Ronnie Brunswijk is voorzitter van de speciale DNA-commissie die zich buigt over de Suralco-crisis.


De Nationale Assemblee (DNA) wil de regering in de ruimste zins des woord adviseren over de situatie rond Suralco. Hiertoe is een commissie onder leiding van AC fractieleider Ronnie Brunswijk ingesteld. In de commissie hebben alle fractieleiders zitting en Anton Paal, voorzitter van de vaste assembleecommissie van Natuurlijke Hulpbronnen.

De commissie was donderdag voor het eerst bijeen om over de ontstane Suralco- crisis te praten en om consultatiestrategieën uit te werken. Volgens Brunswijk wordt de zaak serieus en nationaal aangepakt. “Thans is deze zaak een nationaal vraagstuk welke ook een nationale aanpak behoeft”, zegt hij. Na de mededeling van president Desi Bouterse in DNA over de situatie rond Suralco is het parlement direct aan de slag gegaan, stelt Brunswijk. Deze commissie moet het parlement meer inzicht verschaffen over de Suralco-crisis en hoe verder te gaan met de bauxietindustrie in Suriname, deelt Brunswijk mee.

Breed draagvlak
De commissie zal relevante instanties en personen consulteren en een zo breed mogelijke draagvlak zoeken om te komen tot een evenwichtige en weloverwogen advies voor de regering. Brunswijk zegt dat Ravaksur, de presidentiële commissie die zich buigt over de crisis, het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, de Energie Bedrijven Suriname, werknemersbonden bij de Suralco, het bedrijfsleven en Staatsolie onder meer geconsulteerd zullen worden. Nu wordt er contact gezocht met de moederorganisatie van de Suralco, de Alcoa-top, zodat de commissie ook de laatste stand van zaken kan vernemen.

De commissie is reeds aan de slag gegaan en zal maandag het werk voortzetten. De consultatie zal van 09.00 tot 18.00 uur duren. Volgens Brunswijk is de commissie zich bewust van de ernst van deze zaak. “Temeer dat Alcoa heeft aangegeven vóór 13 juni antwoord van de regering te verwachten”. De president presenteerde in het parlement cijfers waaruit blijkt dat al jaren Suralco meer van de Staat ontvangt dan de inkomsten uit de bauxietsector. Naast alle financiële eisen die de multinational stelt om de bauxietindustrie in Suriname te redden, zijn 200 banen van werknemers bij Suralco en 700 tot 800 van contractarbeiders in gevaar. De multinational geeft aan dat Suriname de hoogste productiekosten in de wereld heeft om bauxiet tot aluinaarde te verwerken. Dit komt onder meer door de hoge energiekosten. Het concurrentievermogen van Suralco is hierdoor onder druk komen te staan.
Advertenties