Honderden ontvluchten vulkaan Nicaragua
27 Dec 2012, 19:00
foto
Hete gassen van de vulkaan bereikten een hoogte van 2.500 meters. (Foto: Reuters)


Nicaraguaanse autoriteiten hebben opgedragen honderden mensen die in de buurt van de San Cristobal vulkaan wonen, te evacueren. Er geldt ook een waarschuwing voor vijf vierkante kilometer rondom de vulkaan.

De San Cristobal begon op dinsdag as en gas te spuwen. Zo’n 1.500 boeren weigeren echter het gebied te verlaten. Presidentsvrouw en woordvoerster van de overheid, Rosario Murillo, zei dat er sinds dinsdagnacht vijftien uitbarstingen zijn waargenomen.

De erupties waren klein, maar het is onmogelijk om met zekerheid te zeggen dat er grotere zullen zijn die de bevolking in gevaar kunnen brengen , zei Murillo. Ze heeft er bij de gezinnen in het gebied om aangedrongen de evacuatie routes te volgen als voorzorgmaatregel.

Het Nicaraguaanse leger heeft reddingsteams gestuurd naar het gebied. Sommige gemeenschappen verzetten zich tegen pogingen hen te overtuigen te vertrekken."Mensen zijn niet geëvacueerd, omdat we niet willen gaan en het gebied verlaten achterlaten," zegt Maria Pereira, een lokale boer tegen AFP.

San Cristobal is de hoogste vulkaan van Nicaragua en ligt ongeveer 135 km ten noord-westen van de hoofdstad Managua. Hij wordt beschouwd ’s lands actiefste vulkaan. San Cristobal barstte in september voor het laatst uit en doodde daarbij een aantal boerderijdieren.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April