Paramaribo werkt aan strategisch ontwikkelingsprogramma
06 Dec 2012, 04:00
foto
Bas Ahmadali, directeur Decentralisatieprogramma geeft uitleg over het te ontwikkelen strategisch plan voor Paramaribo.


District Paramaribo is begonnen met het ontwikkelen van een Districts Strategisch Ontwikkelingsprogramma (DSOP). Dit plan is onderdeel van het decentralisatieproces en helpt richting te geven aan het ontwikkelingsbeleid voor 2014 tot 2025. Vijf andere districten beschikken al over hun eigen DSOP.

Haast alle personen en groepen die het plan moeten helpen ontwikkelen waren aanwezig in het Lallarookh gebouw, woensdag. De managementteams van Paramaribo Noordoost en Zuidwest, bestuursambtenaren, districtsraad- en ressortraadsleden, en beide dc's kregen via presentaties te zien wat er gedaan moet worden om een goed districtsbeleid te ontwikkelen.

Roer omgooien
Genia Corinde, directeur van Regionale Ontwikkeling, merkte op dat "we hebben gezien dat het systeem van 'top down' niet gewerkt heeft. Nu gaan wij een 'bottom up' beleid maken en uitvoeren." Ze riep de bestuursambtenaren op om er alles aan te doen om het geheel succesvol te laten verlopen.

De visie, strategie en rollen van de betrokkenen bij het DSOP werden door Bas Ahmadali, directeur van het decentralisatieprogramma (DLGP), met de 'wet in de hand' duidelijk gemaakt aan de aanwezigen. "Er zijn grote investeringen gedaan. Jullie hebben alle tools en wettelijke bevoegdheden om dingen gedaan te krijgen voor uw omgeving" sprak Ahmadali. "U heeft geen reden meer om niet te werken."

Laatste hobbel
Iris Gilliad en Martin Blenman van DLGP reikten formules aan voor hoe projecten te selecteren en te benaderen die de districten zelf kunnen aanpakken. Blenman gaf aan dat er maandelijks gemiddeld US$ 400.000 aan projecten wordt gerealiseerd. De districten doen alles zelf, van bestek opmaken tot controle uitvoeren. Zo hebben zij geheel zelfstandig onder andere oeverbescherming, wegen, waterafvoerkanalen, en pleinen aangepakt. Gewezen werd op het belang van de betrokkenheid van de bevolking en het kennen van de taken van de ministeries. Dit voorkomt rompslomp en misverstanden bij het aanpakken van problemen.

Het ontwikkelen van een DSOP is de laatste stap op weg naar verzelfstandiging van een district. Om op dit punt te geraken moet een district onder andere financieel gedecentraliseerd zijn, burgerparticipatiecentra hebben opgezet en een civieltechnische en milieugezondheidsdienst op het commissariaat hebben opgezet. Para, Wanica, Commewijne, Marowijne en Nickerie beschikken al over een eigen DSOP. Binnenkort wordt een denktank voor het DSOP ingesteld.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March