Ohio heeft ‘beslissende’ stem
06 Nov 2012, 20:30
foto


Als het Amerikaanse volk de republikein Mitt Romney kiest als zijn volgende president , zal hij het eerste Mormoonse staatshoofd zijn en een van de rijkste Amerikanen die in het Witte Huis komt. Romney is multimiljonair en voormalig hoofd van een particuliere fonds van aandelenvermogen. Barack Obama, de eerste zwarte president, strijdt om als eerste democraat, na Bill Clinton in 1996, een tweede termijn te winnen.

Ofschoon het in de nationale opiniepeilingen een nek-aan-nek race is, heeft president Obama een kleine voorsprong in een aantal van de belangrijke ‘swing states’. Met name Ohio kan hem de 270 electorale stemmen geven die hij nodig heeft om te winnen.

Gevoed door enorme uitgaven voor negatieve advertenties, heeft de strijd tussen de twee mannen zich vooral gericht op het trage economisch herstel en de aanhoudende hoge werkloosheid. Soms ging de strijd op de persoonlijke toer.

Terwijl de Amerikanen op weg waren naar stemhokjes en zich lange rijen vormden voor sommige stemlokalen, werkten campagne teams van beide kandidaten koortsachtig aan de telefoon om supporters te mobiliseren om hun stem uit te brengen. Als de stemlokalen vanavond om zeven uur sluiten, is het wachten op de eerste resultaten, die traditioneel worden geteld in Dixville Notch en Hart's Location, New Hampshire. Kort na middernacht worden de eerste uitkomsten verwacht.

Machtsevenwicht
In Dixvill Notch krijgen Obama en Romney elk vijf stemmen. In Hart’s Location kreeg Obama 23 stemmen, Romney negen en de Liberale kandidaat Gary Johnson twee stemmen. De strakke presidentiële race verhoogt het vooruitzicht van een betwiste resultaat vergelijkbaar met de verkiezingen van 2000. Het Amerikaanse Hooggerechtshof besliste in 2000 wie de winnaar was. Beide kandidaten hebben juridische teams die mogelijke stemmingsproblemen, uitdagingen of hertelling moeten aanpakken.

Ook het machtsevenwicht in het Amerikaanse Congres staat op het spel in de Senaat en in het Huis van Afgevaardigden, wat de uitkomst van onderhandelingen over bezuinigingen en belastingverhogingen zou kunnen beïnvloeden, tenzij er een overeenkomst wordt bereikt. De maatregelen gaan voor zover bekend eind van het jaar in.

Kiezersopkomst bepaalt
De verwachting is dat de democraten hun enge meerderheid in de Senaat behouden, terwijl de republikeinen hun macht in het Huis van Afgevaardigden verkiezen. Ondanks de onzekerheid over de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zijn de internationale markten en de dollar vandaag stabiel gebleven omdat de beleggers wachten op het resultaat.

De presidentiële wedstrijd zal nu waarschijnlijk worden bepaald door de kiezersopkomst - in het bijzonder, welke combinatie van republikeinen, democraten, blanken, minderheid, jonge, oude en onafhankelijke kiezers verschijnt in het stemlokaal.

Het weer kan een rol spelen. Een groot deel van het land was droog en mild, met voorspellingen van regen in het zuidoosten, met inbegrip van Florida, een belangrijke ‘swing state’.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March