Cultuureducatie geeft schoolkalender uit
05 Oct 2012, 05:00
foto


Een kalender die begint in oktober 2012 en eindigt in september 2013, met daarin alle nationale vrije dagen en vakantieperioden van alle schooltypen. Zo ziet de schoolkalender eruit die de Stichting Cultuureducatie samen met de ministeries van Onderwijs en Volksontwikkeling en Binnenlandse Zaken heeft uitgegeven.

Het project is opgestart onder de voormalige onderwijsminister Raymond Sapoen, zegt voorzitter Benjamin Mitrasingh van de Stichting Cultuureducatie aan Starnieuws. “Het zal daarom niet worden aangeboden aan de huidige onderwijsminister, want zij heeft er niet aan meegewerkt.” Hij wijst op enkele belangrijke data met als “nieuw en gedurfde” toevoeging het hindoegebruik Raksha Bandhan, waarbij het wederzijdse respect tussen broers en zusters wordt beklemtoond. “Binnen de Surinaamse cultuur met moederdag, vaderdag, kerst, kinderdag en Valentijnsdag, is deze toevoeging nieuw en gedurfd.”

Mitrasingh vraagt ook aandacht voor de correcte schrijfwijze van de nationale feestdagen. Stichting Cultuureducatie heeft ook de kalender over 2012 uitgebracht waarin de belangrijkste feest- en gedenkdagen, nationaal en internationaal op de correcte wijze zijn aangegeven. “Het doel van deze kalender is wederom de correcte schrijfwijze van de nationale vrije dagen te bewerkstelligen. De schoolkalender vermeldt ook de vakantieperioden van de Voj- en Vosscholen. Voor een ieder betekent dat veel”, zegt Mitrasingh.

Hij stelt dat Surinamers de Nederlandse schrijfwijze nog steeds niet goed beheersen. Zo is het taalgebruik in de overheidscirculaires niet altijd correct en “dan praten wij nog niet over de taal van onze schrijvende pers. De correctoren van onze kranten gaan nog gek worden!”

De oplage van de kalender is 1.000 exemplaren. Het ligt in de bedoeling deze nog voor het eind van deze maand onder alle scholen in het land te distribueren.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March