Ruim 50.000 schildpaddeneieren in beslag genomen
27 Apr 2012, 06:00
foto


Landelijk wordt er aandacht gevraagd voor de zeeschildpadden die door de mens in hun voortbestaan worden bedreigd. In drie maanden tijd zijn er 50.270 schildpaddeneieren in beslag genomen en twaalf personen in verzekering gesteld.

’s Lands Bosbeheer, afdeling Natuurbeheer/educatie, hield een presentatie in Nickerie om aandacht te vragen voor de zeeschildpadden. Waarnemend chef van deze dienst, Ashok Pherai verstrekte woensdagavond interessante details over leven en voortbestaan van zeeschildpadden. Er was een levendige interactie tussen het goed opgekomen publiek en de presentator.

Bedreiging
Zeeschildpadden bestaan al langer dan 150 miljoen jaren. Na 25 tot 30 jaren worden ze volwassen en leggen ze meer dan 100 eieren per keer. Per legseizoen leggen ze tussen de 3-7 keren per jaar in de maanden februari en augustus. Meestal is het zo dat de zeeschildpad terugkomt bij zijn geboortestrand om daar te leggen.

Op de Surinaamse stranden komen vooral de Aitkantie en Krapé hun eieren leggen. De Warana en de Karet komen in mindere mate leggen. In Suriname worden de zeeschildpadden voornamelijk bedreigd door stroperij, illegale handel en consumptie. Er zijn diverse wetten die de controle voor het behoud ondersteunen. Jachtopzieners en de politie houden regelmatig toezicht op naleving van deze wetten.
In 2010 zijn 25.193 en het vorige jaar 31.033 eieren in beslag genomen. In 2011 zijn twaalf mensen opgesloten en het jaar daarvoor was dat acht. Pherai wijst erop dat iedereen moet bijdragen aan het behoud en de bescherming van de vier soorten zeeschildpadden in de Guyana's. Hun voorkomen in Suriname is een unicum en plaats ons land op de wereldkaart.