Breeveld: Polarisatie en tweedeling duidelijk zichtbaar
24 Mar 2012, 13:20
foto
Carl Breeveld, fractieleider DOE


DOE-parlementariër Carl Breeveld zegt dat polarisatie en tweedeling kenmerkend zijn in het land op dit moment. De kwestie rond de behandeling van de amnestiewet heeft daar compleet vorm aan gegeven. Volgens de parlementariër is deze kwestie uitgemond in een politieke machtsstrijd die zich ook heeft gemanifesteerd in de opkomst van de NDP-achterban op het Onafhankelijkheidsplein. “De zakelijke benadering is er helemaal uit”, zegt Breeveld in gesprek met Starnieuws. Hij vindt dat zowel de huidige als de vorige regering (het Nieuw Front) hiervoor verantwoordelijk zijn.

“Ik vind en ben het eens met de huidige regeerders dat de voorgaande de zaak gewoon heeft laten liggen en politiek ermee heeft bedreven. De vorige machthebbers hebben nooit concrete standpunten ingenomen over hoe de zaak moet worden aangepakt. Als de nabestaanden deze kwestie niet bij de rechter hadden gebracht, was deze nooit behandeld. De ene partij wil de zaak afdekken en de andere partij wil dat de verdachten aan de hoogste boom worden opgehangen”, voert Breeveld aan.

Waarheidsvinding
Dat delen van de coalitie binnen vier dagen de amnestiewet door het parlement wil krijgen, is voor DOE niet te accepteren. “Wij vinden dat deze zaak rationeel benaderd moet worden en veel meer mensen geconsulteerd moeten worden. De samenleving moet betrokken worden en de tijd krijgen haar gedachten te formuleren wanneer we als DNA zo een belangrijke wijziging gaan laten plaatsvinden”, vindt Breeveld.
Volgens Breeveld gaat DOE voor waarheidsvinding en dat op een heel eerlijke manier. “Dit zeiden we reeds lang voordat deze kwestie een rechtszaak werd. Nu zitten we weer in model van tweedeling wat niet goed is voor de samenleving en ik kan daar niet aan meewerken”, stelt Breeveld.

Hij wijst erop dat de amnestiewet van 1992 ook laat zien dat daar aan een aantal misdrijven amnestie is verleend dat net zo erg is als de decembermoorden. “Als je goed leest vallen daar ook gruwelijke misstanden onder zoals moord, verkrachting en verdwijning van mensen. We moeten zaken niet gaan bagatelliseren en zeggen dat het niet zulke ernstige dingen zijn. Ze zijn ernstig genoeg. We moeten ook heel eerlijk zijn ten aanzien van deze zaak en gewoon zeggen gelijke monniken gelijke kappen. Wat toen en wat in december 82 is gebeurd zijn beide van ernstige aard. We moeten gewoon zeggen wat fout is fout”, motiveert de parlementariër.

Historisch
Breeveld noemt het historisch voor zijn partij dat hij vrijdag geen quorum heeft verleend. “Normaal vind ik dat vergaderingen altijd door moeten gaan, dus ik teken altijd. Maar ik ben ook voor het eerst geconfronteerd met een initiatiefwet. Ik vind dat voor zo iets gewichtigst je het niet kan maken marginaal met dingen bezig te zijn en kan ik het dan ook niet ondersteunen", voert het assembleelid aan.

"Juist omdat wij ten aanzien van deze materie ook gezegd hebben in de verkiezingscampagne dat mensen niet in publieke functies moeten komen als ze een strafblad hebben of hun zaak bij de rechter is. Het achtervolgt je en houdt de ontwikkeling achter. Mensen beginnen te praten en we blijven aan de gang. Dat is nu heel duidelijk geworden”, zegt Breeveld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May