Rozendaal: Bouterse schoot Van Aalst dood
24 Mar 2012, 04:50
foto
Ruben Rozendaal na een vier uren durende zitting van de krijgsraad te Boxel in gesprek met journalisten.


Luitenant J. van Aalst, die wachtcommandant was in de Memre Boekoe kazerne op 25 februari 1980, zou door Desi Bouterse zijn doodgeschoten. Deze verklaring legde Ruben Rozendaal af vrijdag als getuige in de strafzaak tegen hoofdverdachte Bouterse in het 8 december strafproces.

Rozendaal zei aan de krijgsraad dat Bouterse verantwoordelijk is voor diverse doden in de jaren tachtig. Hij merkte op dat Van Aalst een zeer gewaardeerde officier was in het leger, die geliefd was en bekend stond om zijn strenge normen. Van Aalst was gewapend met een enkelloop jachtgeweer. Hij had volgens Rozendaal geschoten in de richting van de coupplegers.

Doden op zijn geweten

"Hij was bezig zijn geweer te laden. Wij zouden hem gemakkelijk kunnen overmeesteren. Ineens hoorden wij een schot. Bouterse heeft op hem geschoten", beweerde Rozendaal. Hij zei dat het niet nodig was om Van Aalst te doden. Bouterse en Rozendaal maken beiden deel uit van de groep van zestien coupplegers.

Rozendaal bleef bij zijn verklaring dat Bouterse en Ramon Abrahams geschoten hebben op Wilfred Hawker, die samen met Surindre Rambocus in maart 1982 een coup gepleegd hadden. Toen Bouterse weer de touwtjes in handen wist te krijgen, was Hawker volgens Rozendaal op weg naar zijn ouderlijk huis in Nickerie. In Saramacca zou op hem zijn geschoten door het tweetal. Nadat Hawker in het ziekenhuis was, is hij opgehaald en naar Fort Zeelandia gebracht, waar hij standrechtelijk werd geëxecuteerd. Rozendaal zei enkele malen op de zitting dat Bouterse hem persoonlijk heeft verteld vakbondsleider Cyrill Daal en de officier Rambocus te hebben doodgeschoten op 8 december 1982. Bouterse zou betrokken zijn bij de dood van Guno Mahadewsing, Roy Horb en Roy Tolud. Intussen hebben Bouterse en zijn raadsman Irwin Kanhai gezegd dat Rozendaal verschrikkelijk liegt.
Advertenties