Memorie van toelichting: Maatschappelijke rust nodig
In de memorie van toelichting staat dat de periode van 1975 tot 1993 in de geschiedenis van het volk van Suriname gekenmerkt zal blijven als het tijdvak van ingrijpende staatkundige, bestuurlijke, sociaal- economische en sociaal- culturele gebeurtenissen. In het bovengenoemd tijdvak hebben zowel nationale als internationale krachten de boventoon gevoerd. De invloed van deze krachtenvelden hebben geleid tot uiteenlopende gebeurtenissen in ons land.
Discussies
De jaren 80 hebben niet nagelaten op verschillende manieren hun stempel te drukken op de samenleving in de afgelopen 32 jaar.
De eerste generatie die deze periode helemaal niet meemaakte, werd geboren in 1987. Deze generatie heeft intussen voor een belangrijk deel geparticipeerd aan het politiek en maatschappelijk proces in ons land en staat op het punt geheel volwassen te worden.
Ondanks het verstrijken van de tijd zien we nog te vaak dat politici en bestuurders, hun ervaringen en perspectief van die tijd introduceren in de discussie over actuele nationale vraagstukken van cruciaal belang, met een negatief effect op die discussie en op de aanpak van belangrijke nieuwe vraagstukken. We maken mee dat er zo veel tijd verloren gaat aan discussies over de periode en haar gevolgen, zowel in positieve als negatieve zin.
Eenheid nodig
Volgens de memorie van toelichting heeft ons land dringend behoefte aan acceleratie van haar ontwikkeling en de gezamenlijke aanpak van een aantal nieuwe, maar zeer ernstige vraagstukken over onze toekomst en zelfs onze overleving. De uitdagingen en bedreigingen waar ons land in deze eeuw voor staat, zullen we niet het hoofd kunnen bieden indien we niet in staat zijn in eenheid slagvaardig te handelen ter bescherming van de huidige en komende generaties Surinamers.
Het inzicht groeit dat ons land zich slechts door grote solidariteit de komende jaren in de strijd tegen vele problemen die de wereld ons voorhoudt zal kunnen handhaven.
In de achter ons liggende jaren is van verschillende zijden in de samenleving de roep om amnestie steeds vaker te horen. In dit kader zijn er meerdere pogingen ondernomen om middels het verlenen van amnestie tot verzoening te komen.
Na amnestie ontstaan, zoals ook in de memorie van toelichting van de wet is aangegeven, voor de samenleving meer mogelijkheden voor verwerking en daardoor maatschappelijke rust en ontwikkeling. Mede in dit kader is het ook van belang om eer te betonen aan allen die gevallen zijn en ons land te leiden op het pad van herstel.
Belang amnestie
Vrede is niet slechts het ontbreken van actieve gevechtshandelingen. Ook het 'low intensity conflict' dat ons land sinds de jaren 80 teistert staat ontwikkeling in de weg. Daarom is het dus in het kader van de vrede, nationale eenheid en ontwikkeling van de Republiek Suriname noodzakelijk dat de Amnestiewet niet langer slechts selectief een deel van de jaren tachtig bestrijkt.
De bestaande wetstekst en de memorie van toelichting zijn heel duidelijk over het belang van amnestie voor normalisatie, verzoening en de verdere ontwikkeling van ons land. Aangezien in de bestaande wet reeds alle noodzakelijke overwegingen in verband met geldende uitzonderingen en het internationaal recht en -gebruik in acht zijn genomen, was het slechts nodig de wet te wijzigen zodat die, samen met de wet van 3 april 1980 alle gevallen in de gehele periode vanaf de staatsgreep tot 19 augustus 1992 omspant. Dit is ook van belang in het kader van het gelijkheidsbeginsel (artikel 8 lid 2 van de grondwet).
Vandaag
-
08:48
Delegatie Israël naar Qatar ondanks geschil over staakt-het-vuren
-
06:51
Champions League of hulpbronnenvloek?
-
04:53
Onweer dient zich al vroeg aan op deze zondag
-
02:55
BRICS bereikt akkoord over gezamenlijke verklaring voor top in Rio
-
00:57
CV Rusland: Man van beleid, integriteit en bruggenbouwer
-
00:01
Simons schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke Surinaamse president
Gisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Eergisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen