SSLI bezorgd en ontsteld over situatie Brownsberg
19 Mar 2012, 03:00
foto
Eueides lampeto brownbergensis, een zeldzame soort passiebloemvlinder. (Foto: SSLI)


Stichting Suriname Lepidoptera Instituut (SSLI) heeft met ontzetting en ontsteltenis kennis genomen van de ravage door goudzoekers aangericht in het Brownsberg natuurpark. De stichting is al ruim zes jaren bezig met vlinderonderzoek in het natuurpark en kan zich niet voorstellen dat Stinasu de ravage niet eerder heeft opgemerkt en is opgetreden.

De SSLI ziet Brownsberg als een volstrekt uniek natuurpark om te genieten van de vlinders (en andere aspecten van de natuur) van Suriname. Inmiddels zijn 200 soorten dagvlinders van de Brownsberg wetenschappelijk geïdentificeerd en naar verwachting bedraagt het totaal aantal soorten dagvlinders 700. Dit is ongeveer de helft van het totaal aantal soorten van Suriname. Het aantal nachtvlindersoorten van de Brownsberg is naar schatting tussen de 5.000 en 8.000; deze zijn nog nauwelijks bestudeerd.

Zeldzame vlinders
Onder de dagvlinders van de Brownsberg bevindt zich een aantal grote zeldzaamheden. We noemen hier de belangrijkste drie:
1. Heraclides garleppi lecerfi heeft een beschermde status volgens de IUCN (Red Data Book on Threatened Swallowtail butterflies of the World, 1985), komt alleen in het Guiana Shield voor, en is zeer zeldzaam en plaatselijk. De Brownsberg is de enige plaats waar deze vlinder in Suriname voorkomt.
2. Telenassa fontus fontus is een extreem zeldzame vlinder die beschouwd kan worden als een ‘levend fossiel’: het is namelijk nauw verwant aan de stamvader van ca. 80 soorten dagvlinders die verspreid over Zuid-Amerika voorkomen. Voordat de SSLI de soort in behoorlijke aantallen op de Brownsberg ontdekte, waren er slechts enkele exemplaren van bekend.
3. Eueides lampeto brownbergensis is een zeer zeldzame soort passiebloemvlinder, die alleen in Suriname (en mogelijk bij de grens met Frans Guyana) voorkomt. Van de elf bekende exemplaren zijn er negen van de Brownsberg afkomstig. Dat is de reden dat de SSLI deze vlinder naar de Brownsberg heeft genoemd (brownsbergensis) en dit recentelijk beschreven heeft in de Journal of the Lepidopterist Society.

Boekwerk
Terwijl de SSLI voortgaat met haar onderzoek, komt er in juni-juli van dit jaar het eerste moderne boekwerk over Surinaamse vlinders uit, getiteld BUTTERFLIES of SURINAME - a natural history. Hierin worden 150 wetenschappelijk gedetermineerde vlinders, voornamelijk van de Brownsberg, behandeld en geïllustreerd met bijna 900 foto’s, waarvan er vele op de Brownsberg zijn gemaakt.

Het is bekend dat het aantal soorten dagvlinders een zeer goede graadmeter is voor de biodiversiteit in een bepaald gebied. De SSLI is dan ook bang dat indien er niet snel en hard wordt ingegrepen de Brownsberg als onderzoekgebied niet meer als zodanig zal kunnen dienen. Voor Suriname zal dat een heel slechte zaak zijn, bij de internationale vlinderliefhebbers in het bijzonder en alle naturalisten in het algemeen.

Halt toeroepen
Er is nog een ander, mogelijk nog zwaarwegender, argument. De Brownsberg is een must voor vrijwel elke toerist die naar Suriname gaat en veel Surinamers gaan in het weekend daar recreëren. Goudzoekerconcessies behartigen de financiële belangen van slechts enkelen. Het kan toch niet zo zijn dat geldelijk gewin van een handjevol mensen zwaarder weegt dan de honderdduizenden dollars jaarlijkse inkomsten voor Suriname door de toeristenindustrie en het plezier van vele Surinamers? Dat zou pas echt het slachten van de kip met de gouden eieren zijn!

De SSLI doet dan ook een dringend beroep op de daartoe bevoegde instanties om op te treden in deze, de verdere vernietiging van het park een definitief halt toe te roepen en voor de toekomst het park te bewaken, in het belang van de natuur, de toeristen.

Namens het bestuur van SSLI,
Borgesius G. Beckles
(Voorzitter)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May