Jungle-tocht voor investeringen in Suriname
17 Mar 2012, 06:00
foto
Mark Plotkin met een sjamaan van de Trio's in Zuid-Suriname (Foto: ACT)


"Suriname heeft een aantal van de minst vervuilde grond variëteiten op aarde. Het land is rijk aan vruchtbare grond. Sociale ondernemers werken eraan om dat zo te houden. Ze willen een model ontwikkelen om dat doel te bereiken. Dat model moet een juiste balans zijn tussen behoud van de diversiteit en commercie."

Suriname is het kleinste soevereine land in Zuid-Amerika, maar het heeft grote potentie, schrijft Marketwatch. Technisch gezien is het een deel van het Caribisch gebied, dat nieuw leven wordt ingeblazen door inspanningen van miljarden-investeerders en een mandaat van de regering Obama om meer middelen te investeren in de regio.

Mark Plotkin, een ondernemer van Skoll Foundation en hoofd van het Amazone Conservation Team, vertelt dat Suriname een case study zou kunnen zijn voor "het goed krijgen van dingen met duurzame ontwikkeling in de tropen." Dat betekent, zegt hij, alles van ecotoerisme tot microfinanciering, van ambachtelijke ontwikkeling tot cultuur toerisme en van betalen voor ecosysteemdiensten tot het vorderen van carbon credits.
"Je hebt twee grote en duidelijke voordelen in Suriname: Een zeer lage bevolkingsdichtheid met ecosystemen die intact zijn en de enorme fouten die iedereen heeft gemaakt op het gebied van aantasting van het milieu van Mexico tot Brazilië" Zijn punt: Suriname kan leren van de fouten van het verleden en een welvarende toekomst voor zichzelf maken.

Duurzaam evenwicht
Bovendien zijn er sociale invloeden in overvloed. Het land heeft dringend behoefte aan infrastructuur – elektriciteit en telecommunicatie – en dergelijke. Alcoa, Iamgold en Newmont Mining zijn het land al aan het opgraven en mijnen metalen en mineralen. Er wordt meer groei in de mijnbouwsector verwacht. Dat betekent meer mensen, meer woningen, meer energie, transport, voedsel en de ontwikkeling van sociale dienstverlening. Maar Suriname is voor 80% ongerept. De kunst is dus om een duurzaam evenwicht aan te boren.

"Wat is er mis met de bosbouw als het op de juiste manier wordt gedaan?,” vraagt Plotkin. "Waarom kunnen we niet ervoor zorgen dat de zakelijke 'toegevoegde waarde' voor de inheemse volkeren is die wat geld op regelmatige basis nodig hebben, waardoor ze genoeg hebben om te onderhandelen met de buitenwereld en ze nog steeds kunnen leven van het land en het kunnen beschermen? "
De bedrijven in de vochtige wildernis van het Surinaams regenwoud variëren van gezondheidszorg klinieken tot landbouwactiviteiten en ecotoerisme uitrustingen alsook de grote mijnbouw-multinationals.

Suriname als Caribisch land
“Je ziet niet alleen de groei met de in het oog springende nieuwe gebouwen, je kan het voelen; er is een drukte in de stad. Zelfs de architectuur smeekt opwinding. Het centrum Paramaribo lijkt op de Franse wijk van New Orleans,” schrijft Marketwatch.
“Toch heeft het land een bevolking van minder dan 500.000. Het bruto binnenlands product is slechts US$ 3,3 miljard, (vooral gevoed door de mijnen). Bauxiet goed is voor 70% van de buitenlandse valuta van Suriname. De groei voor de komende vijf jaar, zoals geraamd door de Investerings-en Ontwikkelingsmaatschappij Corporatie in Suriname, is een stabiele en sterke 6% per jaar.”

Buiten zijn natuurlijke hulpbronnen, heeft Suriname nog iets anders achter de hand: de link naar het Caribisch gebied. De Caribbean Central American Action organization (CCAA) bevordert economische ontwikkeling in de Caribische regio door de particuliere sector. Zij zorgt ervoor dat er investeringsprogramma’s met nieuwe invloeden worden gelanceerd. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank is ook meer gericht op het Caribische gebied. Een bron dichtbij de regering-Obama zegt dat de president heeft gevraagd dat er meer middelen worden uitgetrokken voor het Caribisch gebied. En immens invloedrijke investeerder Michael Lee-Chin doet aanzienlijke investeringen in het gebied. Lee-Chin's Portland Private Equity heeft onlangs de AIC Caribbean Fund, drager van US$ 225 miljoen voor sociale ondernemingen, gelanceerd.

Nieuw ontdekkingen
Haïti trekt natuurlijk de grootste aandacht vanwege de tragedie. De schijnwerpers richten zich niettemin op andere Caribische landen en mensen, “en ja er zullen nieuwe ontdekkingen worden gedaan,” zegt Plotkin.
“Neem de medicinale kwaliteiten en mogelijkheden van de planten in Suriname,” merkt ethnobiologist Plotkin op. “Diep in de jungle waar geïsoleerd levende volksstammen rondlopen, zijn er planten-remedies voor alles, van gebroken botten tot depressie.” De ACT-functionaris spoort deze sjamanistische praktijken op en legt ze vast.

“Vruchtbare investeringsmogelijkheden liggen hier voor diverse ontwikkelingsprogramma's.” Voor non-profit organisaties die zich bezighouden met wetenschappelijke, technische, klinische ontwikkeling en beleid expertise die portefeuilles van de wereldwijde gezondheidsproducten beheren en bevorderen is Suriname een goudmijn. Royalty's en inkomstenstromen die voortvloeien uit nieuwe ontdekkingen worden gedeeld - meestal met Big Pharma, die vaak professionele ontwikkelingsprogramma’s uitvoert met externe investeerders.

“Om te onderzoeken hoe dergelijke handel en investeringen kunnen werken in harmonie met de natuur, ben ik op weg naar het regenwoud voor een ontmoeting met de stammen en de sociale ondernemers die het zakelijk terrein van de jungle veranderen.” Plotkin zegt dat hij de volgende week zijn expeditie zal samenvatten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May