"Regering neemt rijstboeren in de maling met SRD 130 subsidie"
13 Mar 2012, 07:30
foto
Assembleelid Mahinder Jogi


Parlementariër Mahinder Jogi (Nieuw Front /VHP), vindt dat de regering de rijstboeren in de maling neemt met de aangekondigde SRD 130 subsidie per hectare. “Het lijkt er op dat wat voor de boeren wordt gedaan, maar eigenlijk is dat afgaande op de reële cijfers nog niets eens SRD 2 per baal”, zegt Jogi aan Starnieuws. Volgens hem ziet het plaatje er cijfermatig er nog beroerder uit. Uitgaande daarvan subsidiëren de boeren de overheid als gevolg van de verhoogde brandstof prijs met SRD 2.15 in 2011 per liter en de government-take voor meer dan SRD 20 miljoen op jaarbasis.

Jogi voert aan dat met de verhoging en de government-take de boer reeds een subsidie geeft aan de overheid over de benodigde 160 liter brandstof per hectare vermenigvuldigd met de verhoging van gemiddeld SRD 2.15 government-take van bijkans SRD 344 per hectare. “Als we nu die aangekondigde SRD 130 aftrekken, blijft er nog altijd een subsidie over aan de overheid van SRD 214 per hectare”, legt de parlementariër uit.

Verkeerde besluiten
Jogi voert aan dat in de praktijk elke boer streeft naar 70.000 hectaren per jaar in te zaaien. "Beneden 60.000 hectaren maak je geen winst. Dat komt door de verhoogde brandstof en de government-take. Voor elke hectare heeft een boer voor het hele proces tot de oogst 160 liter brandstof nodig. Als we uitgaan van de 60.000 hectare per jaar vermenigvuldigd met de 160 liter brandstof en een gemiddelde de SRD 2,15 brandstof verhoging, verdient de overheid alleen al SRD 20.640.000 (twintig miljoen en 640 duizend) per jaar bij de boeren. Deze berekening is alleen al op basis brandstof, zegt Jogi.

De politicus vindt dat wanneer de regering zich voorneemt Suriname te maken tot de voedselschuur van de regio, zij de juiste beslissing zou moeten nemen. “Waarom besnoeit de president niet in het budget van SRD 64 miljoen bestemd voor dienstreizen, zoals in de begroting is opgegeven. Die ruim SRD 21 miljoen kan daarvan worden afgetrokken waardoor de boeren op een nulstand komen”, zegt Jogi. De parlementariër meent dat niet alleen dit kabinet, maar regeringen op regeringen de verkeerde besluiten nemen voor de rijstsector.

Beloften nakomen
Andere maatregelen om de sector te redden zijn volgens Jogi het uitblijven van het beloofde goedkope Ureum en het stuurloos houden van het rijksinstituut Adron om politieke redenen. Volgens de regering is het agrarisch kredietfonds in werking. Jogi zegt dat daar niets van waar is. Het fonds ligt stil. “Als ze daar de rente verlagen van 7 naar 5 procent en de aflossingsvrije periode optrekken naar een jaar in plaats van 6 maanden zou de rijstboer pas geholpen zijn”, meent Jogi.

Volgens de politicus zitten vele boeren in de schulden. “Als de president gratie verleent zou hij er beter aan doen de boeren te bedenken door hen die schulden kwijt te schelden waardoor ze met een schone lei kunnen beginnen”, voert het assembleelid aan.
De parlementariër plaatst vraagtekens bij het in het leven geroepen Rijstorgaan onder leiding van Badresein Sital. Op een persconferentie de vorige week deelde Sital mee dat de boeren de SRD 130 per hectare tegemoet mogen zien. Dit is besluit is genomen door de regering.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May