Moestadja: Holi markeert transformatie ontwikkelingsrichting
08 Mar 2012, 02:00
foto
Minister Soewarto Moestadja. (Foto: BiZa)


Minister Soewarto Moestadja (Binnenlandse Zaken) zegt in zijn Holi-boodschap aan de samenleving dat dit feest ook geplaatst kan worden tegen de achtergrond van de ontwikkelingsrichting die de regering heeft gemarkeerd. In dit licht moet economische groei overwinnen van achteruitgang en stagnatie, moet traditionalisme plaatsmaken voor moderne visie en performance en moet armoede ruimte geven aan welvaart , welzijn en duurzame voorspoed.

Marginalisering, onrecht, genderongelijkheid en kansloosheid moeten de weg ruimen voor kansbenuttingsinitiatieven en stimulering van potenties op alle niveaus, terwijl er gelijke kansen voor mannen en vrouwen, jongens en meisjes moeten worden gecreëerd. Gemarginaliseerde groepen moeten in staat worden gesteld om middels ondersteuningsprogramma’s van de overheid en innovatie een goede toekomst op te bouwen voor zichzelf, de kinderen en kindskinderen.

Iedereen doet mee
Wereldwijd vieren ongeveer 1 miljard Hindoes het Holi-feest. Dit feest wordt vanaf de komst van de Hindoestaanse immigranten in 1873 ook in Suriname gevierd. Door de jaren heen, en mede door het verklaren van de dag waarop dit feest wordt gevierd tot nationale vrije dag in 1970, vindt de viering van Holi door alle lagen en etnische groepen in ons land plaats. Op scholen en locaties waar de Holi-viering plaatsvindt wordt er cautal muziek gemaakt en kunnen aanwezigen genieten van deze Indiase volkszang, voert Moestadja aan.

De minister stond ook stil bij de betekenis van het feest. Hij merkte op dat Holi ook het nieuwe inluidt en begint op een tijdstip dat de natuur allerwegen haar sluimerende levenskrachten opnieuw tentoon spreidt in de vorm van allerhande kleuren en geuren van bladeren en bloemen. En met de natuur viert ook de mens feest. Symbolisch wordt de blijdschap en de vreugde die de mensen hierbij ervaren, tot uitdrukking gebracht door elkaar op uitbundige wijze te besprenkelen met een verscheidenheid aan geur- en kleurstoffen, een gelegenheid waarmee zowel volwassenen als kinderen zich zichtbaar amuseren.

Overwinning van het goede
Het Holi-feest herinnert ons aan de redding van de jonge en oprechte Vishnu-vereerder Prahlad van de vuurdood. Het was uiteindelijk zijn kwaadwillige tante Holika, die hem wilde doden, die in het vuur omkwam. De krachtige symboliek van deze gebeurtenis is dat het goede altijd over het slechte zal overwinnen. Het kwaad presenteert zich vaak met groot machtsvertoon, maar eerlijkheid en oprechtheid kunnen niet overwonnen worden. Genoemde gebeurtenis onderstreept de belangrijkheid van de morele waarden en normen voor het leven van de mens. En tijdens het Holi-feest wordt deze symboliek tot uitdrukking gebracht met de welbekende Holika verbranding.

Volgens de Hindoe-leer brengt dit feest tevens tot uiting de vele veranderingen die binnen en buiten de mens plaatsvinden. De uiting van dankbaarheid voor de goede oogst en het goede dat de mens krijgt van de Almachtige. Want niet het vele is goed, maar het goede is veel.

Geestelijke aspecten
Zoals bij alle religieuze feestdagen, ontkomen we ook bij de viering van Holi niet aan het feit om stil te staan bij twee belangrijke geestelijke aspecten:
• Op de eerste plaats het aspect van de reiniging. De verbranding van de Holika draagt in zich het voornemen om zich te reinigen van alle slechtheid en ondeugd in alle facetten van het menselijk bestaan, namelijk reiniging in denken, woorden, handelen en vooral in de onderlinge relaties.

• Het tweede aspect van de Holi-viering betreft de geestelijke verheffing waarnaar elk mens, bewust of onbewust, verlangt. Dit kan echter slechts geschieden door een voortdurend proces van introspectie en het bijstellen van opvattingen en levensvisies.

De filosofie van het Holi-feest is dus van toepassing op alle mensen in onze plurale samenleving, ongeacht de afkomst, culturele of religieuze achtergrond, stelt minister Moestadja.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May