Suriname plan moet uitstijgen boven politieke partijen
29 Apr 2010, 19:00
foto


De politieke organisatie Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) heeft in haar verkiezingsprogramma zes peilers opgenomen voor het Suriname plan. Zo’n plan moet gedragen worden door brede lagen van de gemeenschap. Aan het Surinameplan moeten toekomstige regeringen zich verbinden. Het plan moet een steeds vooruitziende kijk geven op een periode van 30 jaar. Ongeacht welke politieke partij aan de macht komt, zal die zich moeten houden aan de lange termijn visie van het plan.

Het plan van DOE begint met een ordening van de grondwet, aanpassen en maken van nieuwe wetten en een referendum waar de Surinamer zich uitspreekt over een nieuw kiesstelsel. Wetgevingsjuristen zullen maatschappelijke problemen, als de instroom van vreemdelingen, aantasting van het milieu, filevorming de invoering van een Algemene Ziektekosten Verzekering en veiligheid moeten bestuderen en oplossingen aandragen. De decentralisatie gedachte van het DOE-plan richt zich niet op ressortraden. Die moeten volgens het plan juist worden vervangen door dorpsbesturen, wijkcentra en lokale organisaties, die belast worden met uitvoeringstaken van de overheid.

Het plan voorziet in een voor de burger open bestuurlijke vorm. Met de invoering van de wet openbaarheid van bestuur en de instelling van een bestuursorgaan, moet elke burger toegang worden verschaft om documenten over een bestuurlijke aangelegenheid op te vragen. Inzage moet dan via de rechter gebeuren, die de aanvraag toets. Voor journalisten is dit een mogelijkheid misstanden kenbaar te maken.

Om de besluitvorming bij de overheid te versnellen en makkelijk te maken, wordt in het plan, het aantal ministeries teruggebracht naar tien. Politieke benoemingen zijn mogelijk maar dan voor een periode waarin een regering aanzit. Deze benoemingen moeten vallen onder het toeziend oog van een onafhankelijk orgaan dat ook belast is met de benoemingen.

Het DOE-plan beschrijft ontwikkelingsdoelen en ontwikkelingsgebieden en geeft aan waar hervormingen moeten komen. Monetair- en buitenlands beleid worden in een aparte kolom beschreven. Naast belasting hervormingen bespreekt het plan ook vraagstukken zoals energie en water, onderwijs en volkshuisvesting. Ook belastinghervormingen en tal van sociale vraagstukken worden uitgebreid beschreven in het plan.

(U kunt het verkiezingsprogramma van DOE hier downloaden)
pdf-icon.gif verkiezingsprogramma_DOE.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May