President Obiang krijgt hoogste onderscheiding
26 Feb 2012, 00:01
foto
President Desi Bouterse geeft staatshoofd Theodoro Obiang de hoogste onderscheiding. (Foto: Ramon Keijzer)


De president van Equatoriaal-Guinea Theodoro Obiang, is benoemd tot Grootmeester in de ere orde van de Gele Ster. Hij heeft de hoogste onderscheiding gekregen van de republiek Suriname. Staatshoofd Desi Bouterse zei tijdens de plechtigheid in het presidentieel paleis zaterdag dat hij zich bijzonder vereerd voelt met het bezoek van Obiang. Er zijn diverse samenwerkingsmogelijkheden afgesproken tussen beide landen.

De gast kreeg ook een gouden sleutel van Paramaribo. Hij mag op elk gewenst moment het land binnenkomen. Bouterse noemde het bezoek van het Afrikaanse staatshoofd bijzonder. Hij memoreerde de gezamenlijke geschiedenis van Suriname en het Afrikaanse continent. De president kreeg ook diverse fraaie kunstwerken uit Afrika als cadeau. Deze zullen in het gerenoveerde paleis komen te staan.

Vestigen diplomatieke missies
De twee presidenten tekenden een overeenkomst waarin verschillende samenwerkingsgebieden zijn geïdentificeerd. Besloten is om in de nabije toekomst diplomatieke missies te vestigen in de respectievelijke hoofdsteden. Dit om de samenwerking tussen de regeringen en volkeren van beide landen te bevorderen.

De staatshoofden herbevestigen het belang van interpersoonlijke contacten en culturele uitwisselingen als fundamentele dragers van de versterking van wederzijds begrip. Zij kwamen in het kader van de Afrikaanse diaspora overeen hun respectieve ministers van Buitenlandse Zaken te instrueren om te onderhandelingen over het bereiken van een visumovereenkomst.

Brede samenwerking
Beide landen hebben een brede samenwerking met elkaar afgesproken. De aanzienlijke potentie van samenwerking op het gebied van industriële ontwikkeling werd onderstreept. Gedacht wordt aan exploratie en exploitatie van de beschikbare natuurlijke hulpbronnen en mineralen. Ook de behoefte aan technische samenwerking werd benadrukt.
De staatshoofden kwamen ook overeen om te blijven streven naar intensivering van de samenwerking en de uitwisseling van kennis, know-how en informatie op het gebied van petroleum exploratie en productie.

De zuid-zuid samenwerking zal worden bevorderd door ondertekening van een raamwerk voor samenwerking. De uitvoering van ontwikkelingsprojecten die van wederzijds belang zijn zal worden bevorderd. Het gaat om projecten die te maken hebben met infrastructuur, industrie, handel, transport, onderwijs, openbare gezondheidszorg, sport, bankwezen, maatschappelijke dienstverlening, telecommunicatie, productie en distributie van water, landbouw, energie, mijnbouw, bosbouw, toerisme en alle andere gebieden die van gemeenschappelijk belang zijn. Technische commissies zullen de raamovereenkomst verder uitwerken.
Advertenties

Wednesday 02 December
Tuesday 01 December
Monday 30 November