CTU is geen nieuwe gewapende macht
17 Feb 2012, 15:00
foto


De Counter Terrorism Unit (CTU) is geen nieuwe gewapende macht. President Desi Bouterse zei donderdagavond in De Nationale Assemblee dat er zeer gevaarlijke trends zijn in de wereld, waarover Suriname goed geïnformeerd moet zijn. In het verleden is het land ook geconfronteerd geweest met kapingen, gijzelingen en sabotage.

"Vandaar dat de CTU met speciaal daartoe getrainde personen uit, onder andere bestaande gewapende machten is geïnstalleerd als subafdeling van de werkarm van de president van de republiek Suriname, namelijk het Bureau voor de Nationale Veiligheid", deelde Bouterse mee. Het gaat om professionele ondersteuning naar de politie en leger toe, omdat de bestaande diensten vaak de specifieke training niet hebben gehad. "Vermeldenswaard is hierbij dat alle activiteiten in dit kader uitsluitend plaatsvinden onder de regie van de procureur-generaal", zei de president.

Bescherming
Bouterse zei dat de regering ervoor gekozen heeft om bescherming te bieden aan alle landgenoten, buitenlandse gasten, onder wie speciaal daartoe uitgenodigde buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, toeristen en anderen. Over de financiering zei de president dat er nog geen aparte begroting is voor het Bureau Nationale Veiligheid, waaronder de CTU valt.

Het staatshoofd deelde ook mee dat de bestaande 'Nationaal Veiligheidsplan' aan een evaluatie is onderworpen en gereconstrueerd wordt. Het veiligheidsvraagstuk wordt integraal aangepakt. "Alle daarvoor in aanmerking komende diensten, waaronder het Korps Politie Suriname, het Nationaal Leger, veiligheidsdiensten, de Brandweer en het Bureau Nationale Veiligheid worden geconsulteerd en leveren een bijdrage aan de strategische planning en de uitvoering", gaf Bouterse door.

Uitgehold
"Veiligheid en het terugbrengen van het veiligheidsgevoel worden niet slechts bereikt door het bouwen van nieuwe politiebureaus en gevangenissen, zoals dat in een bepaalde periode heeft plaatsgevonden, waarbij de ondersteunende eenheden, zoals het Nationaal Leger werden uitgehold en schromelijk verwaarloosd", zei de president. De marine is teruggevallen van zeven varende schepen in 2000 naar nul in 2006. Schepen die ingezet werden voor bewaking van het maritieme gebied en ook de grensrivieren liggen door slecht onderhoud jaren aan de ketting.

De Luchtmacht had in 2000 de beschikking over twee nieuwe Casa vliegtuigen en minstens één vliegende Defender. Volgens de president hebben deze kisten sinds 2007 niet meer gevlogen door achterstallig onderhoud en slecht management. "Het ligt in de bedoeling dat deze vliegtuigen binnen vier tot zeven maanden weer volledig operationeel zijn", deelde de president mee. Ook de veiligheid in het binnenland wordt aangepakt. "Veiligheid is meer dan alleen het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger. Het is een totaal pakket aan maatregelen en de inzet van alle partners en belanghebbenden, te bij ons volk, de overheidsdiensten en de particuliere bedrijven die een rol vervullen in de keten van de nationale veiligheid", betoogde de president.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May