Dodental Honduras boven 350
15 Feb 2012, 14:00
foto
Veel gevangenen hebben zware brandwonden opgelopen (Foto Reuters)


Het dodental van de brand in de overvolle gevangenis in Honduras is opgelopen tot meer dan 350. Het Openbaar Ministerie zei vandaag dat 357 mensen zijn omgekomen.

Onder de doden is een vrouw die is blijven overnachten in de gevangenis. De rest zijn gevangenen, deelde Lucy Marder, hoofd van de forensische diensten in Comayagua mee. Ze zei dat sommigen van degenen van wie wordt verondersteld dat ze dood zijn, kunnen zijn ontsnapt. Volgens lokale media is ook de brandweercommandant van Comayagua omgekomen in de felle brand.

Het was één van de ergste gevangenis branden in Latijns-Amerika. Lokale radiostations meldden dat veel van de gevangenen in hun cellen zijn verbrand. Honduras heeft volgens de Verenigde Naties (VN) het hoogste aantal moorden ter wereld. Regelmatig zijn er rellen en botsingen tussen leden van rivaliserende straatbendes in de overbevolkte gevangenissen.
De bendes, die bekend staat als 'mara's', begonnen in de Verenigde Staten en hebben zich vervolgens verspreid naar het zuiden in Midden-Amerika. Het lichaam van de bendeleden is bedekt met opvallende tatoeages. De bendes zijn betrokkenheid bij drugshandel, gewapende overvallen en beschermen gangsterpraktijken.


Geweerschoten
Televisiebeelden toonden woensdagmorgen soldaten, politie en angstige huilende familieleden rondom de Comayagua, terwijl ze wachtten op nieuws. In de gevangenis zaten meer dan 800 gevangenen - ruim boven haar capaciteit.
"Dit is wanhopig, ze zeggen ons niets en ik denk dat mijn man dood is," schreeuwde Gregoria Zelaya tegen Canal 5 TV. De massa stond buiten de gevangenis.
De lokale brandweer zei dat geweerschoten ze verhinderden om in de gevangenis te komen. Maar volgens Daniel Orellana, hoofd van het gevangeniswezen, waren er geen rellen.

In heel Honduras huisvesten de gevangenissen meer dan het dubbele van hun capaciteit. Honduras had in 2009 meer dan 80 moorden per 100.000 mensen. Een VN-rapport van vorig jaar meldde dat dat cijfer 16 maal hoger ligt dan van de Verenigde Staten.
Het land is ook een belangrijk doorvoerland van de drugshandel. De Zuid-Amerikaanse cocaïne vindt haar weg naar het noorden naar de consumenten in de Verenigde Staten. Volgens de autoriteiten neemt de aanwezigheid van gewelddadige Mexicaanse drugskartels in het land met rasse schreden toe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May