Premier Trinidad veroordeelt politie optreden tegen persvrijheid
14 Feb 2012, 09:00
foto


De Trinidadiaanse premier Kamla Persad-Bissessar is het niet mee eens dat de politie van haar land een inval heeft gepleegd in de woning van de journalist André Bagoo en op de redactie van de krant ‘Newsday, waar de journalist werkt. De inval werd gedaan om erachter te komen wie de bronnen van de journalist zijn geweest voor het schrijven van een artikel over de integriteitscommissie van het land.

Bissessar en tal van maatschappelijke organisaties in het land hebben zich negatief uitgesproken over deze vorm van beknotten van de persvrijheid. Trinidad & Tobaco is eerder al, door eerdere incidenten zwaar gedaald op de internationale lijst voor de bescherming van de persvrijheid. Het tuimelde van de 30-ste plaats naar de vijftigste.

Maatregelen
De Trinidadidaanse politiecommissaris Dwayne Gibbs, is echter van oordeel dat de inval volgens de wet is geweest. In een brief aan Newsday zegt hij dat de politiemannen die de inval hebben gedaan lid zijn van de anti-corruptie dienst. Deze dienst valt rechtstreeks onder het gezag van procureur generaal John Jeremie. Bissessar heeft intussen aangegeven dat deze dienst binnen de kortste keren zal worden ontbonden van het bureau van de procureur generaal. Zij heeft de kwestie reeds besproken met procureur generaal, Anand Ramlogan die de ontbinding van de dienst moet formaliseren.

Politiecommissaris Gibbs is echter van mening dat emotioneel wordt gereageerd op het optreden van de speciale anti-corruptie dienst. Volgens hem is de actie niet in strijd met de wet. Toen de journalist weigerde informatie te geven over zijn bronnen, is via het bureau van de procureur generaal gezorgd voor een huiszoekingsbevel. Gibbs vindt dat niemand, ook niet de pers boven de wet staat. Zowel hij als andere politietoppers vinden dat met de veroordeling van Bissessar de integriteit van het openbaar ministerie wordt aangetast.

Internationale veroordeling
Binnen de Caribische regio en in Zuid-Amerika hebben journalistenorganisaties met nadruk het politieoptreden in Trinidad veroordeeld als te zijn een schending van de persvrijheid. Ook de Surinaamse Vereniging van Journalisten veroordeelt deze actie.

De internationale waakhond voor de persvrijheid, ‘Reporters Without Border’ heeft aangegeven dat dit een regelrechte aanval is op het beschermen van bronnen. Beschermen van bronnen die informatie geven, is volgens de waakhond een van de fundamentele principes van het journalistenberoep.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May