Projekta: Veel onwetendheid over dialoogproces
12 Feb 2012, 04:00
foto
Deelnemers aan de 'Masterclass Dialoog' van Projekta.


Dialoog wordt vaak genoemd door beleidsmakers en anderen, zonder dat zij zich bewust lijken te zijn van wat een echt dialoogproces werkelijk inhoudt. Dit zegt Projekta die de vorige week de 'Masterclass Dialoog' verzorgde voor assembleeleden, overheidsfunctionarissen, NGO’s en bedrijfslevenorganisaties.

Deze activiteit stond gepland voor de afgelopen 'Democratiemaand' die in november werd gehouden. Het thema van deze 4e Democratiemaand was 'Dialoog'. Projekta wilde graag ook aandacht besteden aan de technische kanten van dialoog voeren. De organisatie vindt dat er nog erg veel onwetendheid bestaat over de exacte invulling van dat begrip in de context van besluitvorming, bestuur en democratie.

Veel belangstelling
Op verzoek van enkele deelnemers werd de masterclass enkele weken uitgesteld. Het aantal aanmeldingen overschreed de zaalcapaciteit, een teken dat er inderdaad veel behoefte is aan meer kennis over participatorische besluitvormingsprocessen.

Een zeer gemengd publiek, bestaand uit assembleeleden, directeuren van verschillende ministeries en van directoraten, coördinatoren van overheidsorganen, directeuren en medewerkers van collega-NGO’s, en inheemse organisaties, evenals bedrijfslevenorganisaties boog zich gedurende vier uren over de basisregels en het basisproces van multi-stakeholder nationale dialoog.

Analyse grondenrechtenconferentie
De facilitators, Annette Tjon Sie Fat en Sharda Ganga, voerden de deelnemers langs kernbegrippen zoals proces, draagvlak, wederzijds begrip, en gaven inzicht in de verschillende fasen van dialoogvoering en het ontwerpen van een dialoogproces. Dat dialoog voeren een veel complexer proces is dan over het algemeen wordt aangenomen, werd al gauw duidelijk voor de deelnemers die allen aangaven dat ze zich graag verder zouden willen verdiepen in dit onderwerp.

Een van de uitkomsten van de introductiesessie was een snelle analyse van de grondenrechtenconferentie die vorig jaar oktober te Colakreek is gehouden. Met enkele simpele checklists voor dialoogvoering in de hand konden de deelnemers al binnen tien minuten aangeven waarom de conferentie niet het gewenste heeft kunnen opleveren. “Het is tot nu toe de meest diepgaande analyse van de conferentie, en van het proces” was de mening van de facilitators.
Voor Projekta was de masterclass vooral ook nuttig omdat zij nog beter inzicht in de kennisbehoeften van de deelnemers, en zij zich daardoor nog beter dienstbaar kan maken aan de versterking van de democratie in Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May