Zonder acceptatie Bouterse geen plaats voor Nederland in buitenlands beleid
02 Feb 2012, 17:30
foto
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken


Voor Nederland is er tijdens deze regeerperiode geen plaats in het buitenlands beleid van Suriname. Het voormalige moederland is niet in staat te accepteren dat president Desi Bouterse op democratische wijze is gekozen.

Minister Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) heeft dit vandaag met scherpe bewoordingen duidelijk gemaakt in het parlement. “Wij hebben niets tegen Nederland en hebben gewoon geen tijd iets te hebben tegen Nederland. Deze regering heeft gekozen voor Suriname.

Niet zwichten
Wanneer politiek Den Haag zegt dat ze een zakelijke relatie heeft met Suriname en hier een ambassade heeft, zeggen wij dat als ze daar zo ver zijn de wil van het volk te respecteren, wij weer zaken met hen zullen doen”, stelt Lackin. Hij wijst erop dat Nederland niet in staat is te accepteren dat Bouterse via vrije verkiezingen en daarna met ruim twee derde meerderheid in het parlement is gekozen,

Suriname zal op geen enkele manier zwichten voor de grillen van Nederland. De bewindsman zegt ook dat Nederland een land blijft om relatie mee te kunnen onderhouden maar niet meer het land is waarmee waar alles om draait.
Als het om Nederland gaat, is de focus voor de regering slechts op de Surinamers in dat land en het bedrijfsleven dat wel een volwassen opstelling heeft en normaal zaken met Suriname wil doen. Daar blijven we op focussen maar voor de rest laten wij ons niet ophouden”, antwoordt de minister op vragen.

Volwassen aanpak
Lackin stelt dat heel de wereld de wil van het Surinaamse volk heeft geaccepteerd. “Dus wanneer Nederland in de Tweede Kamer diepgaand discussieert wat de relatie moet zijn, kijk ik naar wat het land doet om de wil van het Surinaamse volk te respecteren, want de hele wereld heeft het geaccepteerd en werkt met Suriname “, meent Lackin.

Fractieleider Ricardo Panka (Mega Combinatie/NDP) zegt dat Suriname met de beantwoording van minister Lackin, eindelijk een volwassen houding heeft aangenomen tegen politiek Den Haag. “Mensen praten in de Tweede Kamer over Suriname, zonder iets van het land af te weten, op een denigrerende manier. Ik sta volledig achter het antwoord van de minister”.

Persoon Bouterse
Winston Jessurun (Nieuw Front/DA91) vindt dat de minister niet voorbij mag gaan aan de persoon van Bouterse. “De identiteit van de president mag niet gezien worden als het probleem van Suriname. Hij is in aanraking gekomen met de justitie en er zijn mogendheden en mensen in de wereld die daar moeite mee hebben”, betoogde hij.

André Misiekaba (Mega Combinatie /NDP) vindt dat eenieder vrij is zijn eigen mening te formuleren. Ook Nederland. “Maar wij hier in Suriname hebben ook onze eigen mening en deze regering heeft ervoor gekozen Nederland niet te zien als hét land, maar als een land. Bouterse is de president, ongeacht wat mensen denken. Het volk heeft daarvoor gekozen.

Geen isolatie
Panka wijst er op dat voor en na de verkiezingen Nederland een isolatie verhaal de wereld in heeft geholpen indien Bouterse gekozen werd. Volgens hem is daar niets van overgebleven. Bouterse is als president overal naar toe geweest. De enige plaats waar hij niet is gegaan is Nederland, maar dat komt nog”, zei Panka.

Minister Lackin wijst er op dat de Tweede Kamer net als De Nationale Assemblee een volksvertegenwoordigend lichaam is die namens het volk praten. Zij hebben hun mening en wij hebben onze waardigheid en gaan verder die richting op”, zegt Lackin.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May