Ingezonden: Het verkeer in Suriname blijft veel levens eisen!
01 Feb 2012, 08:00
foto


Het is een triest verhaal om jaarlijks weer de balans op te maken van zoveel mede-Surinamers, die aan hun einde komen in het verkeer. Het is geen schuldvraag, die bij de slachtoffers, veroorzakers, wetsdienaren en bewindslieden gelegd moet worden.

Het gaat om een algemeen probleem dat ordelijk opgelost dient te worden door elke deelnemer aan het verkeer. Mensen nemen niet deel aan het verkeer om aan hun einde te komen, wat de reden ook mag zijn dat wij de weg op moeten elke dag; het moet ordelijk en veilig aan toe gaan.

Op de Surinaamse wegen is het risico of de kans tot ongelukken heel groot door enkele factoren :
1. de verkeersdichtheid (veel verkeer)
2. slecht wegennet (wegen voldoen niet aan veiligheidsnormen)
3. gedrag van de weggebruikers
4. weinig controle en regelgeving

Jaarlijks komen er steeds meer auto's op de wegen die niet worden aangepast aan de situatie. Bij levensgevaarlijke situaties moeten de wegen finaal worden afgekeurd.
- Tweebaanswegen met twee richtingverkeer zonder een duidelijke scheiding en beperkte wegmeubilair, zogenaamde hoge risico’s wegen.
- Kruisingen waar het totaal onduidelijk is wie voorrang heeft waardoor het risico om vooruit te schuiven wordt toegepast.
- Slecht zicht op kruisingen en onvoldoende overzicht door gebrek aan sorteervakken.
- Slecht wegmeubilair, vooral voor bromfietsen en voetgangers (deze groep loopt grote risico vandaar de vele slachtoffers).
Verder zijn zaken zoals alcoholgebruik en het gedrag in het verkeer ook debet aan dit probleem.

Het bestaande wegennet moet aangepast worden om het verkeer veiliger te maken. Er moeten duidelijke scheidingshekken worden geplaatst (vangrails en wegverbreding) ook bij trenzen duidelijke wegmarkering en ook voor langzaam verkeer ruimte creëren.
Genoeg overzicht creëren op kruisingen (verkeerslichten en verbreding door aanbrengen van sorteerstroken).
Herinrichting van het wegennet door zoveel mogelijk eenrichtingswegen te creëren en drukke wegen ontlasten door nieuwe aansluitingen.

Regelgeving en veiligheidsstandaarden voor wegen invoeren, die bij de aanleg en aanpassingen toegepast dienen te worden met onderscheid in snelwegen of hoofdwegen, binnendoorwegen, aansluitingsstroken enz. Kortom de huidige aanleg van wegen moet op de schop.
Het aanleggen van een asfaltlaag van ongeveer zeven meters breed, kilometers lang voor tweerichtingsverkeer is risicovol en bloedlink… dus het werkt niet meer (Afobakkaweg).
Nieuwe wegen moeten voldoen aan deze regels en veiligheidsstandaarden waardoor het risico voor aanrijdingen geminimaliseerd wordt.

Strengere regelgeving en wetten op weggedrag waarbij snelheidslimieten aangebracht worden voor hoofdwegen en bebouwde kom.
Alcoholgebruik in het verkeer aan banden leggen door forse straffen aan gebruiker en verstrekker (zero tolerance).
Scherpere controle op naleving van deze wetten. Opschroeven van boetes, intrekken van rijbevoegdheid en forse straffen voor verkeersovertreders.
Verkeersregels waar nodig aanpassen en verscherpen.
Veel voorlichting waarbij de nadruk wordt gelegd op de verkeersregels en wetten en de naleving hiervan.
Standaardisering van het rijonderwijs (rijscholen en instructeurs).

Het moet echt anders ook al kost het inspanning en investering.
Doen we het niet dan zullen wij elk jaar weer met het hoge aantal verkeersdoden geconfronteerd worden!


Jerrel G. Naarden
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May