Cuba vaccineert tegen longkanker
27 Jan 2012, 22:00
foto


Longkankerpatiënten worden in Cubaanse poliklinieken gevaccineerd. Ze worden behandeld met CimaVax-EGF, een vaccin dat in Cuba is ontwikkeld.

CimaVax-EGF voorkomt of geneest de longkanker niet maar verbetert wel de levenskwaliteit, zegt Gisela Rodríguez, die de vaccinatie coördineert. Het vaccin vertraagt de ontwikkeling van de ziekte en werkt daardoor levensverlengend.

Vijfhonderd patiënten worden nu behandeld in 65 Cubaanse poliklinieken. Het vaccin wordt alleen toegediend bij terminale patiënten, bij wie bestraling of chemotherapie geen effect meer heeft. Het vaccin is, net zoals alle gezondheidsdiensten, gratis voor wie in Cuba woont.

Vijftien jaar onderzoek
Het Centrum voor Moleculaire Immunologie (CIM) in Cuba heeft CimaVax-EGF na vijftien jaar onderzoek ontwikkeld. Volgens González is dit het eerste vaccin voor longkanker ter wereld. Het is gepatenteerd in verschillende landen. Verschillende bedrijven in het buitenland verkopen het vaccin, , maar de productie blijft in Cubaanse laboratoria, aldus González.

In een testfase zijn al tweeduizend patiënten behandeld. Daaruit bleek dat het vaccin nauwelijks negatieve bijwerkingen had, zegt Rodríguez.
Het vaccin bestaat uit een proteïne, epidermale groeifactor (EGF), die gecombineerd met een andere proteïne de immuunreactie van het lichaam tegen EGF versterkt. Als EGF zich op het celmembraan bindt, stimuleert het de celproliferatie – wat bij een tumor versterkt optreedt – maar het lichaam gaat daartegen in het geweer met behulp van antilichamen die tegelijkertijd de tumorgroei vertragen. De mate waarin dat gebeurt, verschilt per patiënt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May