Kanhai zegt geen onderonsje te houden met getuigen
16 Jan 2012, 01:30
foto
Advocaat Irwin Kanhai en zijn assistent op weg naar de zitting vrijdag.


Irwin Kanhai raadsman van hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces Desi Bouterse, zegt aan Starnieuws dat hij geen onderonsjes houdt met getuigen. Peter van Haperen heeft vrijdag gedetailleerd aangegeven tijdens de zitting van de krijgsraad dat een invasie in voorbereiding was. Velen vinden dat het een doorgestoken kaart is. De getuige heeft zaken verklaard die precies in het straatje van de verdediging past.

Van Haperen legde uit dat Bouterse, Iwan Krolis, Errol Alibux en anderen zouden worden gedood. De macht zou worden overgenomen, waarna burgers de regering zouden vormen. Een deel van de mensen is op 8 december 1982 opgepakt en later vermoord. Nabestaande Sunil Oemrawsingh zei dat er een rechtszaak gaande is en dat het verhaal dat Van Haperen heeft verteld, niet relevant is. Hij weet niks van wat er zich afgespeeld heeft op 7 en 8 december 1982.

Kanhai in zijn sas
Kanhai zegt dat inderdaad de getuigenis klopt met wat zijn cliënt Bouterse steeds heeft gezegd. De advocaat merkt op dat in eerste instantie de invasie-plannen niet werden geloofd. Intussen hebben de Verenigde Staten en Nederland toegegeven dat militair ingegrepen zou worden. Kanhai zegt dat hij wacht tot hij zijn pleidooi houdt, dan zal hij duidelijk aantonen wat er in de maak was. Van Haperen zei dat 800 tot 1200 doden zouden vallen bij de invasie.

De advocaat merkt op dat de vrouw van Kenneth Gonçalves, Lilian Ho Kang You, het heeft gehad over een 'rode kerst' in de rechtszaal. Dat zou ze gehoord hebben van haar man. "Nu vertelt Van Haperen ook dat de invasie gepland was in de nacht van 24 op 25 december 1982. "Dit zijn niet mijn woorden, deze dingen zijn tijdens de zitting gezegd". Kanhai zegt dat hij alleen contact had met Van Haperen toen hij te kennen gaf dat hij in de zaak wilde getuigen. Eerder heeft Van Haperen geprobeerd contact te maken met de voormalige advocaten van Bouterse en het openbaar ministerie.
Advertenties

Saturday 03 June
Friday 02 June
Thursday 01 June