Paus: Wereld heeft economische ethiek en nieuwe regels nodig
10 Jan 2012, 04:00
foto
Paus Benedictus tijdens zijn 'state of the world' rede (foto; Reuters)


De wereldwijde crisis laat zien dat de wereld economische ethiek nieuwe regels nodig heeft, zodat het financieel systeem voordelen biedt voor ieder mens, zei paus Benedictus maandag in zijn nieuwjaarsrede.

De katholieke wereldleider heeft opgeroepen het geweld in Noord-Afrika en het Midden-Oosten te beëindigen. Hij heeft in zijn rede ook de aanvallen tegen religieuze vrijheid aan de kaak gesteld. "Het huidige moment wordt helaas gekenmerkt door een diepgaande onrust en verschillende crises - economisch, politiek en sociaal - zijn een dramatische uiting hiervan", vertelde hij aan diplomaten tijdens zijn jaarlijkse "state of the world" rede.

De paus zei dat de “ernstige en verontrustende ontwikkelingen van de wereldwijde economische en financiële crisis” die zijn begonnen in de geïndustrialiseerde landen, de wereld nu negatief beïnvloeden met achterlating van een groot aantal gedesoriënteerde en gefrustreerde mensen –vooral jongeren. Een persoonlijk tintje toevoegend aan de afgelopen Vaticaanse documenten, heeft Benedictus opgeroepen tot de introductie van ethiek in de wijze waarop de wereldeconomie wordt gedraaid. “De crisis kan en moet een stimulans zijn om na te denken over het menselijke bestaan en over het belang van de ethische dimensie", zei hij.

Nieuwe regels
De kerkelijke leider sprak in het Frans tot diplomaten uit bijna 180 landen. Veranderingen in de economie moeten niet alleen "een poging zijn om privé verliezen te stuiten of nationale economieën te versterken, maar moeten voor onszelf nieuwe regels zijn om ervoor te zorgen dat een ieder een waardig leven kan leiden en zijn vaardigheden kan ontwikkelen ten behoeve van de gemeenschap als geheel. "

Sinds de economische neergang begon, heeft Benedictus vaak gezegd dat het ontbreken van voldoende ethiek in de financiële wereld niet over het hoofd kan worden gezien. Hij heeft steeds gepleit voor economische beslissingen op basis van vooruitgang van het algemeen welzijn in plaats van individuele winst. In oktober heeft de afdeling recht en vrede van het Vaticaan in een document opgeroepen tot ingrijpende hervormingen van de wereldeconomie en de oprichting van een ethische wereldwijde autoriteit die de financiële markten moet reguleren.

Opstanden Arabische wereld
In andere delen van zijn toespraak tot de diplomaten geaccrediteerd bij de Heilige Stoel, sprak Benedictus over de opstanden in de Arabische wereld en verzocht hij dringend om democratische en vreedzame veranderingen in de regio. Hij riep op tot "de erkenning van de onvervreemdbare waardigheid van elk mens en van zijn of haar fundamentele rechten" in de landen in die regio.” Respect voor de persoon moet leiden tot het einde van alle geweld, zei hij. De kerkelijke wereldleider hoopte dat de aanwezigheid van de waarnemers van de Arabische Liga in Syrië zullen helpen om het bloedvergieten in dat land te beëindigen. Hij drong er bij de internationale gemeenschap op aan meer te doen om vrede te brengen tussen de Israëliërs en de Palestijnen.

De vrijheid van godsdienst wordt bedreigd in verschillende plaatsen in Afrika en Azië, zei hij en stelde opnieuw de aanvallen tegen christenen aan de kaak. In Nigeria zijn op de Eerste Kerstdag ten minste 27 mensen gedood bij bomaanslagen op kerken. De paus, die vorig jaar een bezoek bracht aan Afrika, noemde dergelijke aanvallen ‘religieus geïnspireerd terrorisme’ en zei dat deze in strijd zijn met de godsdienst en hebben bijgedragen aan zijn vernietiging.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May