Jongeren vergroten bewustzijn zwarte identiteit
09 Jan 2012, 20:30
foto
Grote opkomst tijdens de viering van 'de Blakaman dey' afgelopen zondag in Moengo.


Jongeren van Afrikaanse afkomst hebben bij de herdenking van ‘Blakaman dey’ het bewustzijn vergroot voor verdieping in de zwarte identiteit. Dit deden zij met hun participatie, optredens, maar vooral met hun persoonlijke getuigenissen. Vanuit alle districten participeerden meer dan 400 jongeren uit verschillende organisaties of als individu aan een krutu en lezing zaterdag in de Congreshal. Aan het eind van de dag zijn spontaan 26 rolmodellen voortgekomen, allen met een succesverhaal. Zondag werd de 'Blakaman dey' gevierd in Moengo.

Het waren onder andere de succesverhalen van hoofdspreker Kenrich Cairo, Boike Tojo en met name dat van Moinga Linga Aboikoni, die grote indruk hebben gemaakt. Naast de succesverhalen is in een krutu gediscussieerd over de zwarte beschaving. Een van de discussiepunten die veel tongen heeft losgemaakt, was het krijgen van een plaats op de arbeidsmarkt. Ook andere jongerenorganisaties die niet direct te maken hebben met de zwarte beschaving, hebben geparticipeerd aan de herdenking. Milton Veldkamp van de Volle Evangelie Gemeente heeft de jongeren aangespoord het geloof in zichzelf te blijven behouden en zelfbewust te blijven over wie zij zijn. Als gelovige christen heeft hij hen erop gewezen dat zij met behulp van de Almachtige zichzelf kunnen zijn en bereiken waar zij naar streven.

Voorbeeld zijn
De 26 voorbeeldfiguren hebben met elkaar afgesproken ook daadwerkelijk een voorbeeld te blijven voor jongeren in het algemeen, maar in het bijzonder voor de jongeren van Afrikaanse afkomst. Er is afgesproken elk jaar een soortgelijke dag te organiseren. Gedurende het jaar komen er activiteiten om jongeren te stimuleren en de eenheid te bevorderen. Tijdens de krutu is vooral aangegeven dat de zwarte beschaving er op zal moeten letten hoe zij zich presenteren in de maatschappij. In veel gevallen wordt een negatieve of ondergeschikte indruk achtergelaten.

Het succesverhaal van Moinga Aboikoni is dat van een totaal kansloos marron-meisje dat opgroeide achter het Anthony Nesty Stadion, bekend als vluchtelingenkamp. Over het algemeen werden bewoners van ‘baka NIS’ getypeerd als kansloos. Aboikoni heeft bewezen dat met een eigen wil en positieve instelling het anders kan. Zij is nu afgestudeerd aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Cairo die de hoofdspreker was op deze dag, heeft met zijn leeftijd en soortgenoten gedeeld dat hij als vroege schoolverlater eigenlijk voor de maatschappij was afgeschreven. Ook hij wist het er goed vanaf te brengen en heeft nu een eigen goed draaiende tandprothese bedrijf.

Boodschap begrepen
“De jongeren hebben gedaan wat wij ouderen moeten doen”, zegt Elviera Sandie, voorzitter van de VN-commissie jaar van Afrikanen in diaspora aan Starnieuws. Volgens haar hebben de jongerenorganisaties begrepen waar het om gaat. “Zij hebben hard gewerkt met de commissie om deze dag tot een succes te maken.

Barryl Biekman van het landelijk platform slavernijverleden heeft op de regering het beroep gedaan de nationale commissie meer tijd en ruimte te geven. Dit zei ze tijdens de viering van de dag in Moengo. De commissie heeft tot en met van dit jaar mandaat om het emancipatieproces van de Afro-Srananman op gang te brengen. Zij wijst erop dat de Verenigde Naties officieel heeft ingestemd met een verruiming van de periode van ‘the decade of African descendent, tot 2023.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May