Ons politiek-bestuurlijk systeem is criminaliteit faciliterend (1)
Laat mij duidelijk zijn: ik keur elke vorm van beroving af en ben blij dat er geen doden zijn gevallen. Wat betreft de herkomst van het geld van Atompai heb ik geen oordeel – ik ben geen politierechercheur of rechter. Wel ken ik de tekortkomingen in ons belastingsysteem en het gebrek aan financiële transparantie. Als die systemen goed functioneerden, zou de herkomst van gelden makkelijker traceerbaar zijn. Maar in plaats van de kern van het probleem te bespreken, focussen we op de oppervlakte: de bladeren en vruchten, niet de wortel of de stam.
Ik verwijs daarom graag opnieuw naar mijn artikel uit oktober 2021: Relatie Onder– en Bovenwereld: een formule voor rampspoed. Daarin beschrijf ik hoe politiek, bestuur en het rechtssysteem verweven zijn met de onderwereld. De financiering van politieke campagnes, vooral bij grote partijen, is vaak ondoorzichtig en mogelijk verbonden aan criminele geldstromen.
Ook hebben we een cultuur van wegkijken ontwikkeld. Zodra we er zelf voordeel van ondervinden – of iemand uit onze familie – tolereren we crimineel gedrag. Velen kennen wel iemand die betrokken is of was bij louche praktijken en daar succesvol uit tevoorschijn kwam. Sommigen zijn zelfs ‘gelegaliseerd’ en worden nu gezien als respectabele burgers.
Criminaliteit kent geen kleur, religie of landsgrenzen. Wel kunnen sociale, economische of culturele factoren bepalen wie zich met welke vorm van criminaliteit bezighoudt. Een rechter zal zelden een gewelddadige roofoverval plegen, maar kan wél en hand-en-spandiensten verlenen aan bijvoorbeeld de drugsmaffia. Een politicus pleegt eerder fraude of corruptie, terwijl iemand uit een achterstandswijk mogelijk eerder een gewelddaad pleegt. De gevangenisstatistieken tonen duidelijk deze tendensen. Ook is het waar dat wie economische macht bezit, zich vaak makkelijker weet vrij te kopen. Er is genoeg onderzoek gedaan naar de oorzaken, vormen en verdeling van criminaliteit – dat laat ik graag aan de sociologen en criminologen over.
Mijn conclusie is dat ons huidige politiek-bestuurlijk en juridisch systeem criminaliteit faciliteert. En degenen die dit systeem zouden moeten hervormen – de leiders van de grote politieke partijen en vele van onze DNA-leden – hebben er geen belang bij om dat te doen. Al tientallen jaren maken zij handig gebruik van etnische sentimenten om de massa af te leiden. Verdeeldheid is hun wapen, politieke en economische winst hun doel. Maar wanneer het moment daar is om de koek te verdelen, werken ze moeiteloos samen. Dan vormt etnische afkomst ineens geen belemmering meer. Ze sluiten deals en beschermen elkaar, zolang hun criminele netwerken maar blijven draaien.
Stel je eens voor dat we ons collectief Surinamer zouden voelen, en niet langer meespelen in dat etnische verdeel-en-heersspel. Stel je voor dat we zouden weigeren nog langer weg te kijken van het kwaad, ook als dat kwaad van ‘onze eigen’ komt. Dat we massaal dit systeem zouden verwerpen. In een vervolgstuk kom ik terug op hoe we middels de verkiezingen en het maken en aanpassen van wetten het systeem omver kunnen werpen. (wordt vervolgd)
Steven Alfaisi
Voorzitter DOE in A20-samenwerkingsverband
Vandaag
Gisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie: Tekort aan geschoolden remt olievooruitgang
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs
Eergisteren
- Versterking is nog geen vertrouwen
- Tijdelijke aanpassing regionaal vliegschema SLM
- Conclaaf kiest nieuwe paus, start op 7 mei
- Reactie op 'Ons politiek-bestuurlijk systeem...'
- Inbrekers stelen grote bedragen uit kluis in woning Coesewijnestraat
- Stroomstoring treft grote delen van Spanje en Portugal
- Mijn gezondheid is geen bevel
- 23-jarige bestuurder overlijdt in ziekenhuis na botsing tegen truck
- Mac Andrew: 'Arbeidsveiligheid nu ook fundamenteel arbeidsrecht'
- Beveiliging commissariaten opgevoerd na tweede inbraakpoging
- Kiezer van Suriname: Uw stem telt op 25 mei 2025!
- Bewolkt met kans op enkele middagbuien
- Anthony Nesty en Surinaamse sporters gehuldigd
- Drukken definitieve DNA-stembiljetten gestart
- Erkenning collectieve eigendomsrechten met politieke wil snel opgelost