NDP eist opschorting beroepsbesluit president over kandidaatstelling
De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft via een kortgeding geëist dat de beslissing van president Chan Santokhi om haar beroepschriften af te wijzen, wordt opgeschort en geschorst. De rechtszaak is aangespannen tegen de president, het Centraal Hoofdstembureau (CHS), de hoofdstembureaus in vier districten, en het ministerie van Binnenlandse Zaken (BIZA). De rechtszaak wordt vandaag in behandeling genomen.
In het procesdossier wijst advocaat Nailah van Dijk erop dat er in het proces rond de kandidaatstelling ernstige bestuurlijke fouten zijn gemaakt. Daarnaast zou er in zeker twee gevallen sprake zijn van fraude met vervalste handtekeningen. Het gaat bij de NDP om het schrappen van een districtraad- en drie ressortraadskandidaten van haar kandidatenlijsten in de districten Para, Marowijne, Coronie en Sipaliwini. In het geval van Para is er aangifte gedaan bij de politie wegens valsheid in geschrifte, maar er is nog geen resultaat van het politieonderzoek. In een ander geval heeft de politie de aangifte geweigerd.
Wat betreft de dubbele kandidatuur stelt Van Dijk dat de hoofdstembureaus in de betreffende districten hun wettelijke taken niet zijn nagekomen, wat volgens haar in strijd is met de Kiesregeling.
De NDP heeft in totaal 23 eisen aan de rechter voorgelegd. Hieronder vallen onder meer: het handhaven van alle geschrapte kandidaten op de kandidatenlijsten, het verplichten van het ministerie om deze kandidaten op het stembiljet te plaatsen, en het opdragen aan het CHS en de hoofdstembureaus om alles in het werk te stellen zodat de kandidaten aan hun verplichtingen kunnen voldoen en correct worden geregistreerd. Ook eist de NDP dat de rechter de gedaagden verplicht het vonnis openbaar te maken vanwege het algemeen belang, op straffe van een dwangsom.
Van Dijk voert verder aan dat president Santokhi in gevallen waarbij zijn eigen partij, de VHP, betrokken was bij dubbele kandidatuur, geen onpartijdige bestuurlijke beroepsinstantie kon zijn. Volgens haar had de president een belang in deze zaken. Zo zou hij bepaald hebben dat een hoofdstembureau niet bevoegd zou zijn om handtekeningen op echtheid te toetsen. “Dat klopt helemaal niet. De hoofdstembureaus hebben wel degelijk de taak onderzoek te doen”, zegt Van Dijk. Zij verwijst hierbij naar de artikelen 62 en 63 van de Kiesregeling.
De president zou volgens haar zijn beslissing over de afwijzing van de beroepschriften zelfs in het geval van DR-kandidaten uitsluitend gebaseerd hebben op wat de wet voorschrijft voor RR-kandidaten, hetgeen juridisch niet correct zou zijn.
Van Dijk onderstreept het belang van het raadplegen van de bijlagen die door politieke partijen zijn ingediend bij de kandidaatstelling, en die ter inzage gelegd moeten worden. “De wet schrijft voor dat tijdens de onderzoeksvergadering de lijsten samen met de bijlagen moeten worden onderzocht. De bijlagen staan niet op zichzelf”, zegt de raadsvrouw. Uit dat onderzoek zou moeten blijken of een kandidaat al dan niet heeft bewilligd of getekend voor een partij. “De hoofdstembureaus moeten handelen op basis van het onderzoeksresultaat”, zegt zij.
Daaruit volgt ook een verwijzing naar artikel 144 van de Kiesregeling, waarin is vastgelegd dat wanneer er onregelmatigheden of strafbare feiten, zoals het vervalsen van een handtekening, worden vastgesteld, dit gevolgen moet hebben. Volgens Van Dijk blijkt uit de stukken dat er daadwerkelijk sprake is van een vervalste handtekening van een kandidaat. Terwijl de handtekening van de NDP-kandidaat overeenkomt met die op diens identiteitskaart, wijkt deze af van de handtekening die voorkomt op de kandidatenlijst van de ABOP, waarop dezelfde naam voorkomt.
Vandaag
-
10:02
23-jarige bestuurder overlijdt in ziekenhuis na botsing tegen truck
-
09:43
Mac Andrew: 'Arbeidsveiligheid nu ook fundamenteel arbeidsrecht'
-
07:47
Beveiliging commissariaten opgevoerd na tweede inbraakpoging
-
06:50
Kiezer van Suriname: Uw stem telt op 25 mei 2025!
-
04:52
Bewolkt met kans op enkele middagbuien
-
02:54
Anthony Nesty en Surinaamse sporters gehuldigd
-
00:57
Drukken definitieve DNA-stembiljetten gestart
-
00:01
Erkenning collectieve eigendomsrechten met politieke wil snel opgelost
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 869
- OKB lanceert vernieuwde website voor transparante verkiezingsinformatie
- Wison start haalbaarheidsstudie FLNG-project Suriname
- Waarom Surinaamse verkiezingsdebat niet in Suriname?
- Topkok Jonnie Boer en de geur en smaak van Suriname
- Bromfietser op slag dood bij aanrijding in Nickerie
- In de ban van de verkiezingen 2025
- 60e AVD: KFC wint twee prijzen, Fiamba krijgt wisseltrofee
- Verkiezingsbeurs Biza: Eindsprint naar stembusgang
- VSB pleit voor gefaseerde uitvoering nieuw Burgerlijk Wetboek
- Meer bewolking en regen verwacht
- Wereld haalt opgelucht adem nu Trump Fed en IMF spaart
- Ontwerp-staatsbesluit RVI klaar: start 80+ op 2 mei
- Training journalisten voor verkiezingdag; vraagtekens over vonnissen
Eergisteren
- Ons politiek-bestuurlijk systeem is criminaliteit faciliterend (1)
- Barcelona wint Copa del Rey na opmerkelijke Clasico
- Ondernemer overvallen aan Zwartenhovenbrugstraat
- Samap-project sluit af met opening cassavepap verwerkingslijn
- Illegale visserij op Surinamerivier: Kapitein en bemanning gearresteerd
- Rome en de wereld nemen afscheid van paus Franciscus
- Goudzoekers overvallen in goudput van Nassau
- Ga met elkaar in debat voor een sterker Suriname
- Begrafenis paus Franciscus trekt duizenden mensen
- Wet Ruimtelijke Ordening voor duurzame inrichting Suriname
- Intergenerationeel Trauma en PTSS onder Surinaamse Nederlanders (2)
- Bewolkte zaterdag met kans op een bui
- Dominicaanse Republiek arresteert zwangere Haïtiaanse vrouwen in ziekenhuizen
- VLS na vonnis HvJ: We zijn politiek getorpedeerd
- Mahadew nieuwe advocaat-generaal; Leden Medisch Tuchtcollege beëdigd
- Tien open plekken op stembiljet DNA; drukwerk kan beginnen