Claim Guyana wakkert grensgeschil met Venezuela aan
22 Dec 2011, 21:00
foto


Guyana en Venezuela hebben een geschil over territoriale wateren. Het dispuut kan de ontwikkeling van de offshore olie-en gasreserves van Guyana vertragen.

In september heeft Georgetown de Verenigde Naties gevraagd om zijn continentaal plateau uit te breiden in de richting van een regio waar Venezuela aardgas concessies heeft uitgegeven aan Chevron en andere bedrijven. Het zeegebied dat binnen de grenzen van deze twee landen ligt, is rijk aan olie en mineralen.
De regio ligt voor de kust van Essequibo, een gebied dat zo groot is als de Amerikaanse staat Georgia, en vormt ongeveer twee derde van het grondgebied van Guyana. Venezuela eist dit gebied op. Het grensgeschil met Guyana bestaat sinds de beginjaren van de 19de eeuw.

De rivaliserende claims leidde vier decennia geleden tot kleine militaire schermutselingen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de nieuwe claim zal leiden tot hernieuwd geweld of een diplomatieke breuk, kan deze de pogingen van de energie arme Guyana om zijn eigen ruwe olie te produceren uit een offshore-gebied langs de oostelijke schouder van Zuid-Amerika vertragen. Er wordt aangenomen dat het gebied meer dan 15 miljard vaten olie herbergt. Guyana is druk bezig onderzoek te stimuleren in een poging zijn kosten voor brandstofinvoer te compenseren. De Spaanse oliemaatschappij Repsol treft voorbereidingen om olieboringen te verrichten voor de kust van Guyana. Recente olievondsten in de buurt van Frans-Guyana, hebben het gebied in de schijnwerpers geplaatst voor energy exploratie. Experts omschrijven de olievondsten voor de Frans-Guyanese kust als een game changer.

Verzet
Venezuela wijst een arbitraal besluit van 1899 waarin Groot Brittannië de rechten verkreeg over Essequibo af. Caracas zegt dat hij zijn verzet tegen die uitspraak heeft hernieuwd bij de onafhankelijkheid van Guyana in 1966. Het gebied stond gedurende decennia in rode en witte lijnen op Venezolaanse kaarten die de ‘betwiste zone ’aanduiden, waar goud, diamanten en bauxiet begraven liggen onder glooiende savannes en groene, maar dunbevolkte jungle.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela heeft het verzoek van Guyana om zijn continentaal plateau uit te breiden beschreven als een “onregelmatige situatie.” Caracas heeft gezegd dat hij zijn maritieme rechten zal beschermen. Guyana zegt dat Venezuela in 1899 had ingestemd met de arbitrage, maar zijn vordering in de jaren 1960 nieuw leven heeft ingeblazen, om de leiderschap in Guyana te intimideren in een periode die flirtte met het communisme. Hij beschuldigt Venezuela ook ervan de opstand van boeren in de jaren 1960.te hebben ontketend.

Georgetown heeft mijnbouw concessies voor bauxiet en goud uitgegeven in de Essequibo, die varieert van verstedelijkte kustlijnen tot geïsoleerde jungle. In de regio zijn weinig sporen van de Venezolaanse aanwezigheid. “Venezuela wil de Essequibo innemen, maar we kunnen dat niet toelaten, want het is van Guyana, het is ons land “, zegt Ramroop Rampersaud, die jaagt op onder andere wilde zwijnen en capibara's en een informele goudmijn in het betwiste gebied exploiteert. “De rijkdommen van Guyana zijn in de Essequibo."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May