Volksgezondheid wil alternatieve geneeswijze bij wet structureren
21 Dec 2011, 13:30
foto
Assembleelid Noreen Cheung (Foto: Ramon Keijzer)


Het ministerie van Volksgezondheid is bezig met wetgeving om alternatieve geneeswijzen te ordenen en in structuur te brengen. Dit zei minister Celcius Waterberg vandaag tijdens de begrotingsbehandeling. Assembleelid Noreen Cheung (Mega Combinatie/NDP) deelde mee dat in Paramaribo een alternatieve genezer op gevaarlijke manier bezig is met bloedonderzoek, waarbij er groot gevaar is voor hiv-besmetting. Verschillende assembleeleden eisten terstond een onderzoek hiernaar.

De man die voor zijn poli een bord heeft hangen als ‘alternatieve dokter’, is bekend bij het ministerie en was aanwezig bij de laatst gehouden nationale beurs. Cheung deelde het parlement mee dat deze ‘dokter’ patiënten besmet, vaginale en bloedonderzoek doet, om hen vervolgens dure medicijnen voor te schrijven.

Kosten
Zo zou een patiënt tussen de SRD 300 en SRD 400 moeten neertellen voor medicijnen voor een periode van een week. De patiënten moeten het proces van medicamentengebruik zes weken opvolgen. Ook massagekosten worden apart in rekening gebracht. Bij vaginaal onderzoek wordt de ziekte Herpes vastgesteld door de ‘dokter’ en wordt de patiënt meegedeeld dat alleen hij in staat is deze te genezen.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons wilde terstond van de minister weten of er sprake is van een alternatieve dokter of dat de persoon zich uitgeeft als een medicus, die gebruik maakt van alternatieve geneeswijze. Waterberg zegt dat het geval dat door Cheung is aangehaald inderdaad bij hem bekend is. Maar het zou volgens hem gaan om een alternatieve dokter en niet een persoon die zich uitgeeft als medicus.

Geen wetgeving
In Suriname is er nog geen wetgeving tegen alternatieve geneeswijze en er is een gedoog beleid, mede omdat veel mensen geloof hebben hierin. Waterberg zegt dat tegen deze personen alleen kan worden opgetreden wanneer tegen hen aangifte wordt gedaan. Hij zegt bij de beantwoording van vragen, hierop terug te zullen komen.

Nadat de bewindsman was aangehoord, beëindigde Simons de discussie in het parlement. De Nieuw Front oppositie wilde dit voorval aangrijpen om het beleid van de minister kritisch te bespreken. Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) vindt dat de minister een te latente houding heeft.
Simons maakte een eind aan de discussie door aan te geven dat de minister correct heeft geantwoord en gehandeld. Zij maakte duidelijk dat als het erom ging dat er sprake was van een alternatieve genezer die zich uitgaf als medische arts, zij de minister meteen zou sommeren actie te ondernemen. Echter is sprake van een alternatieve genezer die zich 'dokter' laat noemen. Het is dus geen zaak voor het parlement, maar van het ministerie en de justitie die met een aangifte onderzoek moet laten doen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May