Regionale groei vertraagd
21 Dec 2011, 16:30
foto


De economische groei in het Caribisch Gebied is vertraagd. Verminderde activiteiten vanuit de particuliere sector en het creëren van een omgeving voor een magere groei van de productie, werkgelegenheid en inkomen, zijn de redenen daarvoor.

In een analyse zegt de Economische Commissie voor Latijns Amerika en het Caribisch Gebied (ECLAC) dat ondanks de centrale banken hun monetair beleid hebben versoepeld, de groei een vertraging vertoont. Economieën die gebaseerd zijn op dienstverlenende sectoren, zoals de Bahamas, St. Lucia en Jamaica presteren slechter dan goederen-producerende economieën zoals Belize, Suriname en Trinidad en Tobago.

In een presentatie ‘The Caribbean in de World Economy-Context en Insights’ op het hoofdkantoor van de ECLAC in Port of Spain, zei professor Dillo Alleyne dat de problemen waarmee de Caribische economieën kampen, alleen maar worden benadrukt door de huidige wereldwijde economische crisis. De situatie zal volgens hem zelfs blijven bestaan wanneer de crisis voorbij is, tenzij er begrotingsmaatregelen worden getroffen om ermee om te gaan. Alleyne is het hoofd van het subregionale hoofdkantoor van de ECLAC voor het Caribisch Gebied.

Hij zei dat twee belangrijke fenomenen van invloed zijn in het Caribisch Gebied; ook al was er geen sprake van een wereldcrisis. De regio kampt met een begrotingscrisis als gevolg van de stijgende schulden, tekorten en het onvermogen van overheden om een goed handelsbeleid te voeren. De overheden zijn ook niet in staat te zorgen voor sociale bescherming, en zijn zwaar afhankelijk van de primaire grondstoffen, met alle vraag- en prijsschommelingen waar deze aan onderhevig zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May