Traditionele geneeskunde en integratieve gezondheidszorg
Van 11 tot en met 13 maart werd de Traditional and Integrative Health Systems Conference Suriname 2025 (Traditionele en Integratieve Gezondheidssystemen Conferentie Suriname 2025) gehouden. Dit evenement werd mede georganiseerd door de Stichting Medische Zending Suriname “Primary Health Care” (MZ-PHC), in samenwerking met The Amazon Conservation Team Guiyanas (ACT) en met ondersteuning van de stuurgroep “Ontwikkeling Traditionele en Integratieve Systemen Industrie” (OTIMSI).
Eerder, op 10 november 2017 werd in ons land een congres gehouden, met als thema Dag der Traditionele Medische Systemen. Wat de 2025 conferentie bijzonder maakt, is de context en het moment waarop ze plaatsvindt. In 2016 is men begonnen met het concipiëren van een wet voor traditionele geneeskunde. Eind 2024 werd een conceptwet ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA) houdende “Instelling van de Autoriteit (OTIMSI) voor het reguleren van de ontwikkeling van de traditionele en integratieve medische systemen industrie in Suriname”.
De conferentie van 2025 zet een volgende stap richting een bredere nationale discussie en duurzame oplossingen ter bescherming van levende kennis, producten, toepassingen en beoefenaars van traditionele gezondheidssystemen, evenals de ecosystemen en gemeenschappen waarin zij bestaan, en om integratieve systemen te bevorderen.
De aanwezigen werden verwelkomd en toegesproken door de directeur van de MZ-PHC, Mr. Herman Jintie. Daarnaast spraken Dr. Quataro Geflo van de PAHO/WHO, en de minister van Volksgezondheid Drs. Amar Ramadhin. Mr Jintie benadrukte in zijn toespraak dat integratieve gezondheidszorg draait om samenwerking en een holistische benadering, waarbij de patiënt centraal staat. Volgens MZ-PHC betekent gezondheid niet alleen de afwezigheid van ziekte, maar ook het bevorderen van een goede fysieke en mentale balans.
MZ-PHC is actief in rurale en traditionele inheemse gemeenschappen tot in moeilijk bereikbare verre delen van onze districten. De organisatie koestert de samenwerking met ACT en zet zich samen met haar partners in, zoals ook bleek uit de inleiding van directeur Minu Parahoe van ACT, voor bewustzijnsvergroting over de toepassing en erkenning van traditionele gezondheidszorgsystemen, en mogelijke integratie met moderne systemen. In zijn presentatie over traditionele medicijnen en duurzaamheid, trad prof.Dr. Max Huisden die OTIMSI vertegenwoordigde, meer in detail over bioactieve moleculen.
De onderdirecteur Medische Zaken bij MZ-PHC, Dr. Maureen van Dijk, ging dieper in op de kern en werking van een typisch zorgsysteem en vergeleek dit op een toegankelijke wijze – in p'kin moni – met traditionele en integratieve systemen. Victoria Morpurgo-Dest, gezondheidswetenschapper en lead consultant voor de organisatie van de conferentie, heeft inzichten gedeeld over integratieve gezondheidssystemen.
Het begrip traditionele geneeskunde doet denken aan hoe het allemaal begon: met de eerste bewoners van Suriname, onze inheemse volkeren. Na hen zijn mensen uit verschillende werelddelen onder mensonterende omstandigheden hier naar toe gebracht uit voornamelijk Afrika en Azië, weer anderen immigreerden later vrijwillig. Ontmoetingen tussen mensen met hun tradities, kennis en inzichten over gezondheid en genezing, die generatieslang via mondelinge overdracht zijn behouden.
De conferentie trok een divers publiek waarin Surinamers met verschillende culturele achtergronden, waaronder inheemse volkeren, marrons en andere groepen. Er waren traditionele leiders, beoefenaars van traditionele geneeskunde, vertegenwoordigers van gezondheidsberoepen, milieuwetenschappers en de inheemse media. In een sfeer van wederzijds respect en samenwerking, inspirerende presentaties en paneldiscussies, werd er aandachtig geluisterd naar mannen en vrouwen, zowel ouderen als jongeren die hun boodschappen effectief wisten te communiceren, in verschillende talen.
Vertegenwoordigers uit andere delen van Zuid-Amerika zoals Brazilië presenteerden programma's voor bescherming van het eigene tegen uitwissing door externe invloeden. De overdracht aan jongere inheemsen geniet daar ondersteuning door gericht beleid en formeel onderwijs in hún taal en in hun woongebied, verzorgd door eerbiedwaardige meesters: het eigene leren kennen en waarderen. Uit Curaçao behandelde Prof. Carl Camelia het thema Evidence-Based Model for Integration of Traditional Medicine.
Het onderwerp is complex en veelomvattend, met raakvlakken tussen meerdere disciplines, mens- en milieuwetenschappen, sectoren en overheidsinstanties. Men spreekt van een interculturele en interwetenschappelijke dialoog. De conferentie is tijdig, gezien de lopende discussies over socio-bioeconomie binnen de Amazone-landen en de mondiale klimaatproblematiek, en waarbij het grondenrechtenvraagstuk een belangrijke kwestie is.
Wet- en regelgeving specifiek afgestemd op de Surinaamse context, ter garantie van rechtvaardigheid, veiligheid en duurzaamheid in traditionele en integratieve gezondheidssystemen waarbij de mens centraal staat, met bescherming en beheer van gezonde ecosystemen, ontbreekt nog. Wereldwijd groeit de erkenning en aandacht voor traditionele en integratieve gezondheidssystemen, evenals consensus over het dekoloniseren van paradigma’s en het omarmen van een integratieve aanpak. Op de lange weg voor ons, biedt de conferentie een platform aan voor intensievere en zorgvuldigere dialoog en uit.
Dr. Joy dos Santos-Themen
U kunt het gehele artikel hier dowloaden
Documenten:
Vandaag
-
20:51
Jennifer Simons, eerste vrouwelijke president van Suriname
-
18:56
Opvallende afwezigheden overschaduwen BRICS-top in Rio de Janeiro
-
17:17
HVB: Vrouwelijk leiderschap opent nieuwe weg
-
16:02
Fractieleiders spreken hoge verwachtingen uit bij felicitatie
-
15:00
President neemt afscheid: 'Leiders dienen, het volk regeert'
-
14:48
Schietincident beëindigt feest aan de Ephraimzegenweg
-
12:47
DNA kiest Simons tot president en Rusland tot vp
-
11:56
Korte Assembleevergadering verwacht; 34 stemmen nodig
-
10:44
Suriname: Wachten op het busje,… het komt maar niet!
-
08:48
Delegatie Israël naar Qatar ondanks geschil over staakt-het-vuren
-
06:51
Champions League of hulpbronnenvloek?
-
04:53
Onweer dient zich al vroeg aan op deze zondag
-
02:55
BRICS bereikt akkoord over gezamenlijke verklaring voor top in Rio
-
00:57
CV Rusland: Man van beleid, integriteit en bruggenbouwer
-
00:01
Simons schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke Surinaamse president
Gisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Eergisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen