Gorré: Ik ben uit rancune op de verdachtenlijst
09 Dec 2011, 19:00
foto
Arthy Gorré vanmiddag na de zitting van de Krijgsraad op Boxel. (Foto: Raoul Lith)


Arthy Gorré (61), verdachte in het 8 december strafproces, zegt dat hij niets te maken heeft met de moorden die 29 jaar geleden gepleegd zijn. Hij was commandant van het elitekorps 'Echo Compagnie' maar zou buitenspel zijn gezet. Hij zegt uit rancune op de verdachtenlijst geplaatst te zijn omdat hij de toenmalige legerleider Desi Bouterse niet heeft uitgeschakeld.

Gorré zegt dat toen hij merkte dat de situatie in Fort Zeelandia rond 8 december 1982 grimmig was, hij naar nachtclub Diamond is vertrokken. Hij was samen met vrienden daar, onder wie zijn huidige raadsman John Kraag. Gorré had de leiding over 145 man in 1982. Hij zegt in staat te zijn geweest om toen in te grijpen, maar hij heeft daar niet voor gekozen "want er zou veel meer bloed vloeien dan de vijftien mannen die gedood zijn, met alle respect voor de nabestaanden", aldus Gorré vandaag tijdens zijn verhoor op de zitting van de Krijgsraad in Boxel.

Bevelhebber
Gorré zei dat ondanks hij lid was van de groep van zestien militairen die een staatsgreep hebben gepleegd in februari 1980, hij door het Nieuw Front gevraagd is om bevelhebber te worden in 1993. Er was een gesprek met ex-vicepresident Henck Arron. Ook hierbij was Kraag aanwezig. Daarna was er een onderhoud met ex-minister Siegfried Gilds van Defensie, die niet serieus wordt genomen door Gorré. Vervolgens volgde een gesprek met de toenmalige president Ronald Venetiaan.

"Die lafaards. Het bleek dat ze mij gevraagd hebben bevelhebber te worden omdat Nederland dat had aangegeven", zei Gorré. Hij was bevelhebber van het Nationaal Leger van 15 mei 1993 tot 30 juni 1995. Volgens Gorré is hij in ongenade gevallen omdat hij Bouterse in die periode niet een kopje kleiner heeft gemaakt. "Ik ben geen verrader", aldus Gorré.

Salvo's
Gorré bleef erbij dat hij geen deel was van het complot. Veel mensen op wie hij goed was, zijn vermoord op 8 december 1982. Hij werd niet door iedereen in de militaire top vertrouwd. Volgens hem hadden Paul Bhagwandas en Roy Horb veel zeggenschap. Bouterse kwam en ging in het fort. Gorré zei dat zijn compagnie juist in de barakken moest blijven, zonder munitie.

De Echo compagnie kreeg van Horb de opdracht om geweersalvo's in de lucht te schieten. Volgens Gorré is hieraan meegewerkt omdat niet op mensen werd geschoten, maar het ging om een afleidingsmanoeuvre. Gorré zei op vragen dat er vanaf 1980 steeds een coupdreiging was. Er zijn vier tot vijf pogingen ondernomen. Hij zocht niets achter het vuren van geweersalvo's. Gorré bleef erbij dat zijn eenheid geen mensen heeft opgehaald en ook geen taken had bij de dood van de vijftien mannen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May