Parlementariërs vragen interventie president in dispuut KKF
09 Dec 2011, 04:00
foto


Vijf parlementariërs hebben in een brief president Desi Bouterse gevraagd een interventie te plegen in het dispuut bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). De volksvertegenwoordigers zeggen kennis te hebben genomen van diverse perikelen die zich rond de organisatie van de verkiezing afspelen. Er zou sprake zijn van een zodanige inrichting van de verkiezingen die ernstige belemmeringen opwerpen voor kiezers om hun stemrecht uit te oefenen.

In de brief worden tal van, voor de parlementariërs vermeende perikelen, genoemd zoals de fraudegevoeligheid van de oproepingskaarten, die overigens niet aan alle kiesgerechtigden zijn uitgereikt. Ook het aantal van drie dagen waarop de kiezers hun stem moeten uitbrengen, wordt gezien als een belemmering. Volgens de parlementariërs kan er ontwrichting plaatsvinden door deze verkiezingen als alle bushouders in drie uren hun stem moeten uitbrengen. Het busvervoer zou dan lam komen te liggen. Ook alleen de mogelijkheid om in Paramaribo en Nickerie te stemmen, wordt gezien als een belemmering van een ordelijke verkiezing. Dit wordt volgens de briefschrijvers als een ernstige vorm van discriminatie ervaren door kiesgerechtigden uit de districten.

Onderzoek
De vijf parlementariërs vragen de president met zijn interventie ook aandacht te geven aan een stichting Busos waarmee de kamer een werkrelatie zou hebben, (Deze stichting is opgericht in de periode waarin Robert Ameerali, nu vicepresident, voorzitter was van de KKF...red). De briefschrijvers zeggen dat eigendommen van de kamer zijn verhuurd of in gebruik zijn afgestaan aan deze stichting.

Zij vragen de president opdracht te geven aan de minister van Handel en Industrie een onderzoek te starten naar de financiële verantwoording door de KKF. Dit onderzoek moet zich ook richten op het in beheer geven van eigendommen van de KKF aan een stichting of andere derden. Er moet duidelijkheid in komen wie de stichting Busos heeft opgericht, hoe in het bestuur is voorzien en wat de financiële belangen zijn voor de KKF en de stichting Busos. Het onderzoek moet ook nagaan of er onoorbare handelingen zijn gepleegd en of een met de wet strijdige wijze is omgegaan met middelen en goederen van een publiekrechtelijk orgaan.

De brief is ondertekend door de parlementariërs, Asiskumar Gajadien (Nieuw Front /VHP), Arthur Tjin-A-Tsoi (Nieuw Front/NPS), Winston Jessurun (Nieuw Front/DA91), Harrish Monorath (Nieuw Suriname) en Guno Castelen (Nieuw Front/SPA).
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May