Slechts in gerechtigheid berusten
08 Dec 2011, 13:30
foto
Nabestaanden in Fort Zeelandia, waar 29 jaar geleden, hun geliefden werden doodgeschoten. Tweede van links Sunil Oemrawsingh, voorzitter van Stichting 8 december 1982. (Foto: Raoul Lith)


De Stichting 8 december 1982 zegt bij de herdenking van de 15 mannen die zijn gemarteld en vermoord 29 jaar geleden, ‘slechts in gerechtigheid te zullen berusten’. Er werd vandaag een eerbetoon gehouden bij het nationaal monument Bastion Veere voor de ‘voorvechters van herstel van de democratie in Suriname’.

Voorzitter Sunil Oemrawsingh brengt in herinnering dat de mannen zonder vorm van proces door het militaire regime op 8 december 1982 zijn doodgeschoten. 15 mannen die van hun leven zijn beroofd door moordenaarshand, en slachtoffer zijn geweest van het verderfelijk systeem van onderdrukking en dictatuur.

Twee grote leugens
“De twee grote Surinaamse leugens van de 20ste eeuw, met name dat de 15 mannen op de vlucht zijn doodgeschoten en dat zij samen met de Amerikaanse CIA een coup zouden plegen eind 1982, wordt langzaam maar zeker tijdens het 8 december strafproces achterhaald. Doordat de waarheidsvinding tijdens dit proces steeds solidere vormen krijgt, zuiveren wij ook verder het geweten van ons volk”, aldus Oemrawsingh.

Hij merkte op dat Bastion Veere zoals elk ander monument zijn verhaal en zijn boodschap heeft. De cirkel van leven en dood, van strijd voor vrijheid en democratie, van voortleven in liefde en in herinnering, wordt met dit monument gesymboliseerd. “Het is niet alleen een herinnering aan de moed en inzet van onze 15 geliefden, maar ook een aanmoediging, de fakkel van de vrijheid en mensenrechten brandend te houden”.

Legende geërfd
“We hebben op 8 december 1982 een legende geërfd: een verhaal van moed en opoffering, en daarmee ook, een dieper geloof in onszelf en onze democratie, en een dieper begrip van wat het betekent om Surinamer te zijn. Op 8 december gaan Surinamers en anderen naar huizen van gebed, monumenten en begraafplaatsen, om de 15 zonen van Suriname te eren en te herdenken”, zei Oemrawsingh.

Hij merkte op dat in het Fort Zeelandia, de herinnering opgehaald wordt hoeveel werd gegeven door deze 15 voorvechters van de democratie, zodat wij deze dag, en elke dag in vrijheid genieten. “Bij deze hulde aan de 15 mannen willen wij ook meenemen allen -die niet meer in ons midden zijn, en zij die er gelukkig nog zijn- die gedurende de jaren van militaire dictatuur en onderdrukking en daarna, hun bijdrage geleverd hebben aan herstel van de rechtsstaat en de democratie”.
De voorzitter van de stichting memoreerde ook de vereeuwiging van journalisten door het Newseum in Washington DC in mei van dit jaar,door opname van hun in de groep journalisten die in de geschiedenis van de journalistiek wereldwijd vermoord zijn.

Voorzieningen verminderd

Op het pad van volharding voor gerechtigheid, zegt Oemrawsingh dat de Stichting 8 december 1982 en de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede hebben ervaren dat, de ondersteuning en faciliering van het strafproces vanuit het ministerie van Justitie en Politie sterk en structureel verminderd wordt. Oemrawsingh deed een ernstig beroep op de minister van Justitie en Politie om alles in het werk te stellen om te herstellen wat kapot is gemaakt aan voorzieningen voor een fatsoenlijke en goede rechtsgang van dit 8 december strafproces, door de negatieve maatregelen die onder zijn verantwoordelijkheid zijn getroffen te herroepen.

De stichting stelt vast dat de evenredigheid tussen de belangen van de beklaagden en de nabestaanden ver van elkaar zijn komen te liggen. “Wij kijken naar de complexiteit van de zaak, de toewijding van de vervolging en omstandigheden van het aanblijvend oponthoud vanwege de verdachten, en komen tot het bescheiden oordeel dat het zoveel mogelijk vrijmaken van diverse rechterlijke autoriteiten om een verder vlotte afhandeling te bewerkstelligen, de onpartijdige en objectieve behandeling van deze strafzaak niet in gevaar zal brengen. Integendeel zal een zo spoedige afwikkeling, met inachtneming van de wet, bijdragen aan de verwerking van het nationale trauma december 1982, en tot de versterking van de rechtsstaat Suriname”, aldus Oemrawsingh.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May