Harris richt zich op kritiek Gaza-oorlog, Trump handhaaft gewelddadige retoriek
05 Nov, 02:51
De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris staat nek aan nek met voormalig president Donald Trump. (Foto: AFP)
Kamala Harris deed een beroep op kiezers die boos waren over de oorlog in Gaza, terwijl Donald Trump zijn gewelddadige retoriek verdubbelde met een opmerking over het neerschieten van journalisten terwijl de gespannen Amerikaanse verkiezingscampagne zijn laatste uren inging. De VS gaat vandaag officieel naar de stembus. Miljoenen hebben echter al eerder hun stem uitgebracht.
De Democratische vicepresident en de Republikeinse oud-president bestookten verschillende swing states in een poging de laatste tegenstanders te overtuigen, met nog minder dan 36 uur te gaan tot de stembussen opengaan op de verkiezingsdag.
Trump voorspelde een "landslide", terwijl Harris tijdens een luidruchtige bijeenkomst op de Michigan State University zei dat "we momentum hebben -- het staat aan onze kant."
De race van 2024 gaat tot het einde toe door, meer belangrijke staten staan op dit moment gelijk dan bij welke vergelijkbare verkiezing dan ook. Meer dan 77,6 miljoen mensen hebben vroegtijdig hun stem uitgebracht, ongeveer de helft van het totale aantal uitgebrachte stemmen in 2020.
Nu de klok tikt, bracht Harris (60), de dag door in Michigan, waar ze het risico loopt de steun te verliezen van een 200.000 man sterke Arabisch-Amerikaanse gemeenschap die de Amerikaanse aanpak van de oorlog tussen Israël en Hamas heeft veroordeeld.
"Als president zal ik er alles aan doen om de oorlog in Gaza te beëindigen", zei Harris aan het begin van haar toespraak, waarbij ze opmerkte dat er leiders van de gemeenschap aanwezig waren bij haar bijeenkomst.
"Ik wil zeggen dat dit jaar moeilijk is geweest, gezien de omvang van de dood en vernietiging in Gaza, gezien de burgerslachtoffers en ontheemding in Libanon. Het is verwoestend." 'Demonisch'
Maar de rest van de toespraak was opgewekt, waarbij de Amerikaanse vicepresident meer tijd besteedde aan het aansporen van mensen om te gaan stemmen dan aan aanvallen op haar rivaal Trump.
"We hebben twee dagen om dit voor elkaar te krijgen," zei ze. "Laten we de komende twee dagen besteden aan het vermijden van spijt."
Trumps zondagsschema concentreerde zich op Pennsylvania, North Carolina en Georgia, de drie grootste swing-state prijzen in het kiescollegesysteem dat Amerikaanse staten invloed toekent op basis van hun bevolking.
De 78-jarige Trump gaf opnieuw aan dat hij een nederlaag misschien niet zal accepteren en hij voegde toe aan zijn steeds donkerdere retoriek door tegen zijn aanhangers te mijmeren dat hij het niet erg zou vinden als journalisten werden neergeschoten.
Democraten zijn "demonisch", vertelde de oudste kandidaat van een grote partij in de geschiedenis van de VS aan een menigte in Lititz, Pennsylvania. Hij vertelde zijn eigen aanhangers ook dat ze "dom" zouden zijn als ze niet zouden stemmen.
Ondanks dat er tot nu toe geen bewijs is van enige zinvolle verkiezingsfraude, beweerde hij dat Democraten in Pennsylvania "zo hard vechten om dit verdomde ding te stelen."
En tijdens zijn vaak onsamenhangende toespraak van 90 minuten herinnerde hij zich de bijna-moordpoging op hem in juli, eraan toevoegend dat om opnieuw te worden neergeschoten, de kogel door de menigte van de media zou moeten gaan.
"Om mij te pakken te krijgen, zou iemand door het nepnieuws heen moeten schieten -- en dat vind ik niet zo erg," zei hij lachend.
Trump zei ook dat hij "het Witte Huis niet had moeten verlaten" nadat hij zijn herverkiezingspogingen in 2020 verloor van Joe Biden en vervolgens probeerde de resultaten ongedaan te maken.
Trump heeft eerder al laten doorschemeren dat hij deze keer opnieuw zou weigeren de nederlaag te accepteren.
Later in een andere warrige toespraak in Kinston, North Carolina zei Trump "we gaan dinsdag een aardverschuiving meemaken die te groot is om te manipuleren."
'Sla de bladzijde om' De peilingen laten echter zien dat de uitslag waarschijnlijk historisch krap zal zijn. Een laatste peiling van de New York Times/Siena zondag wees op geleidelijke veranderingen in swing states, maar de resultaten van alle zeven bleven binnen de foutmarge.
Trump gaf eerder op zondag een zeldzame bekentenis af aan ABC News dat "je zou kunnen verliezen. Ik bedoel, dat gebeurt toch?"
In de laatste uren proberen beide kandidaten wanhopig hun achterban te versterken en onbesliste kiezers voor zich te winnen.
Peilers hebben een afname opgemerkt in de steun voor Harris door zwarte mensen.
Eerder citeerde Harris de Bijbel in een overwegend zwarte kerk in Detroit, Michigan en drong er bij Amerikanen op aan om verder te kijken dan Trump. "Laten we de bladzijde omslaan en het volgende hoofdstuk van onze geschiedenis schrijven," zei ze.
Maar nu abortusrechten een van de grootste zorgen van kiezers zijn, heeft haar campagne het grote aantal vrouwen dat vroeg stemt geprezen.
Harris kreeg zaterdag een boost toen de laatste peiling van Des Moines Register voor Iowa - gezien als een zeer geloofwaardige test van het bredere publieke sentiment - een verbluffende ommekeer liet zien, met Harris voorop in een staat die in 2016 en 2020 gemakkelijk door Trump werd gewonnen.
Trump deed de bevindingen af als een "neppeiling."