Bevelhebber Kioe A Sen bevorderd tot brigade-generaal
03 Oct, 00:21
President Chan Santokhi tevens Opperbevelhebber der Strijdkrachten (m) en minister Krishna Mathoera van Defensie (r) poseren met bevelhebber Werner Kioe A Sen van het Nationaal Leger na zijn bevordering van kolonel tot brigade-generaal. (Foto’s: Ranu Abhelakh)
Bevelhebber van het Nationaal Leger Werner Kioe A Sen bekleedt vanaf woensdag formeel de nieuwe rang van brigade-generaal. “Hij heeft zich als jonge militaire officier gedurende zijn carrière onderscheiden door zijn toewijding, leiderschap en onwankelbare inzet voor Suriname”, begon president Chan Santokhi tevens opperbevelhebber der Strijdkrachten zijn toespraak tijdens de bevorderingsceremonie op het kabinet. “Zijn ervaring en strategisch inzicht maken hem de ideale kandidaat voor deze belangrijke positie binnen onze strijdkrachten.”
Santokhi en minister Krishna Mathoera van Defensie hebben de legertopman de bijbehorende epauletten opgespeld, waarna het staatshoofd het nieuwe hoofddeksel bij deze rang voor Kioe A Sen opzette. Volgens Santokhi zal de nieuwe brigade-generaal een cruciale rol spelen in het waarborgen van de stabiliteit in ons land en de regio. De bevordering is meer dan een erkenning van de individuele prestaties, stelde de president.
“Het is symbool van de sterkte en eenheid van ons leger en onze natie. Het is een uitdrukking van ons vertrouwen in de toekomst en geloof in de kracht van onze militairen om onze natie Suriname te beschermen en dienen.” Het leger krijgt ook erkenning: het wordt nu geleid door een bevelhebber met een rang van brigade generaal. Santokhi heeft alle vertrouwen in de bevelhebber en stelde: “Ik ben overtuigd dat hij in zijn nieuwe rol zal voortbouwen op de successen van het verleden en zal bijdragen aan een veilige en stabiele toekomst voor Suriname”.
Defensieminister Mathoera is trots op Kioe A Sen dat hij het leger leidt en roemde zijn leiderschapskwaliteiten. Kioe A Sen, 46 jaar, werd in oktober 2022, na zes maanden waarneming, officieel kolonel en de nieuwe bevelhebber van het leger. Hij heeft Suriname in deze functie landelijk en regionaal vertegenwoordigd. Zijn competenties, vaardigheden en moreel kompas maken hem bijzonder. Hij inspireert, communiceert, traint en begeleidt zijn manschappen, leidt de legerorganisatie rechtvaardig en is innovatief, sprak Mathoera lovende woorden. “Hij bezit alle eigenschappen die wij zoeken in een leider, zeker voor Ddefensie en het Nationaal Leger zijn die enorm belangrijk.”
Mathoera benadrukte het belang om potenties binnen het leger te kunnen identificeren en ontwikkelen. Mensen moeten bewust gemaakt worden van hun belangrijke rol en verantwoordelijkheid om in de fase waarin Suriname zich bevindt te helpen met de ontwikkeling. “De rol van het leger moet niet gebagatelliseerd maar juist erkent worden.” De tijd van ‘met bussen ondersteunen’ of bewakingswerk verrichten is voorbij. Het leger moet in haar visie het land, de belangen van het volk inclusief de natuurlijke hulpbronnen beschermen. Defensie zet de trend voort om het leger professioneler te maken en laten opereren. “Veiligheid en stabiliteit zijn belangrijke aspecten voor de ontwikkeling van het land.”
De rang van kolonel voor de bevelhebber was niet in overeenstemming met de gebruikelijke rangen voor bevelhebbers in de regio, lichtte Kioe A Sen de noodzaak van de bevordering in zijn dankwoord toe. “Het was ongunstig voor onze invloed in internationale samenwerkingsverbanden.” Voor Surinames deelname in tal van multilaterale overlegplatformen als de Caribbean Community Implementation Agency for Crime and Security en de South American Defense Conference en in sommige gevallen fungeren als voorzitter binnen de organisatie, “is het van essentieel belang dat de rang van de bevelhebber hierbij geen belemmering vormt voor de invloed en het effectief functioneren”, benadrukte Kioe A Sen.
Andere overwegingen zijn de gezagsverhouding tussen de bevelhebber en (bezoekende) buitenlandse militaire functionarissen. Voor Kioe A Sen is niet alleen de rang van bevelhebber verhoogd, maar ook die van de legerleiding. “Dit is van belang, gelet op de fundamentele rol die zij binnen het Nationaal Leger vervult, in het veiligheidsdomein en hun bijdrage aan de verdere professionalisering van onze strijdkrachten.” Hij onderstreepte dat de legerleiding niet alleen verantwoordelijk is voor het verantwoord beheren en besturen van de organisatie maar ook om de totale Surinaamse natie te ondersteunen. “De verdere professionalisering wordt steeds zichtbaarder in de verhoogde frequentie van onze militaire en humanitaire operaties sinds 2021. We zijn er nog niet waar wij met de defensieorganisatie willen zijn, maar alles gebeurd stap voor stap.”
De minister gaf de legerleiding mee dat het pad vooruit niet gemakkelijker wordt en uitdagingen toenemen. Het verkiezingsjaar 2025 is belangrijk voor Suriname. De democratische principes moeten recht overeind gehouden worden om de rechtstaat-gedachte hoog in ons banier te hebben, onderstreepte Mathoera. Ze riep de legerleiding op om - ongeacht welke regering - het bevoegd gezag te ondersteunen en de grondwettelijke taken te vervullen. “Laten wij ons niet laten leiden, maar conform wet- en regelgeving onze rol en verantwoordelijkheid blijven nemen om Suriname constant te beschermen en veiligheid op een hoger niveau te brengen.”
Kioe A Sen trad in juni 1998 als soldaat aan, doorliep de militairenrangen, vervulde verschillende functies in het leger en liet zich constant lokaal en internationaal opleiden in andere disciplines. Hij is de tweede Surinamer die de rang van brigade-generaal bekleedt. “Ik denk dat dit zeker niet uw laatste functie is, ik denk dat u uw ambities hoger moet zetten, dat u voortgaat om een voorbeeld te zijn om Suriname te blijven dienen”, bemoedigde Mathoera de legerleider.