Stand van zaken over loononderhandelingen
05 Sep, 00:00
foto
De leiding van de korpsen en de vertegenwoordigers van de veiligheidsbonden. Er is gesproken over de salarisverhoging en zaken worden verder uitgewerkt. (Foto: Kabinet van de President)


De regering moet nog een definitief akkoord bereiken met alle drie groepen van de vakbeweging waarmee aparte gesprekken worden gevoerd. Met Ravaksur plus is overeengekomen 20% loonsverhoging. 15% verhoging vanaf juli en 5% in januari. De koopkrachtversterking van SRD 3.500 wordt per 1 januari toegevoegd aan het loon. Met de veiligheidsbonden is er in principe ook een akkoord op basis van dit bod, maar op basis van hun voorstel moeten er nog berekeningen worden gemaakt aan beide zijden. Er wordt verder gesproken hierover, waarbij zal worden nagegaan welk voorstel beter is voor de werkers. 

De Confederatie van Organisaties van Landsdienaren (COL) onder leiding van Hugo Blanker heeft een voorstel gedaan van 50% loonsverhoging. De vakbondsleider deelt Starnieuws mee dat een afspraak om te praten over de loonsverhoging voor vrijdag is. Tot dan wil hij niet ingaan op het principe-akkoord dat is bereikt tussen de regering en een ander deel van de vakbeweging.

President Chan Santokhi heeft volgens een bericht van de Communicatiedienst Suriname de afspraken gemaakt met Ravaksur plus en uitvoerig toegelicht en besproken met de veiligheidsbonden. "Beide partijen stonden open voor elkaars voorstellen, en de sfeer was zeer positief. Tijdens de onderhandelingen hebben de veiligheidsbonden een voorstel ingediend namens de leden die zij vertegenwoordigen. Hoewel dit voorstel afwijkt van dat van het Onderhandelingsorgaan, is de regering bereid het voorstel zorgvuldig te laten uitwerken door deskundigen. President Santokhi benadrukte dat de regering bereid is concessies te doen, maar niet ten koste van de stabiliteit die is opgebouwd."

De veiligheidsbonden gaven volgens het persbericht aan niet tegen het bod van het Onderhandelingsorgaan te zijn, maar toch uit te kijken naar een andere betalingsregeling voor hun leden. Mocht na berekeningen blijken dat het voorstel niet haalbaar is, dan zijn de bonden bereid zich neer te leggen bij wat is overeengekomen met het Onderhandelingsorgaan.

Poetini Atompai, voorzitter van de Surinaamse Politiebond, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat "dat er nu twee zaken zijn. Wij zeggen A en de regering B. Uiteindelijk zeggen wij, laten we de berekening doen. Wij weten ook te berekenen, wij kunnen ook controleren. En als dat van hen beter is, dan is dat het. Uiteindelijk moeten we kiezen wat beter is voor de mensen." Uiterlijk zaterdag moet de loonsverhoging afgerond zijn.
Advertenties

Friday 13 September
Thursday 12 September
Wednesday 11 September
Tuesday 10 September